Dzirkstele.lv ARHĪVS

Smagajā avārijā cietušie no slimnīcām jau palaisti mājās

Inita Savicka

2009. gada 18. augusts 14:38

2270
Smagajā avārijā cietušie no slimnīcām jau palaisti mājās

Divu maršruta autobusi saskrienas uz ceļa Ūdrupe - Rēveļi Rankas pagastā
Visi cietušie, kuri pēc avārijas tika stacionēti uz Cēsu, Smiltenes un Gulbenes slimnīcām, jau ir palaisti mājās. To "Dzirkstele" pirmdien uzzināja, sazinoties ar šīm slimnīcām.

Maršruta autobusu sadursme notika piektdien, 14.augustā, pulksten 17.35 ceļa Ūdrupe - Rēveļi otrajā kilometrā.  

Iebrauc pretējā braukšanas joslā

Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākais inspektors Aigars Bērziņš "Dzirkstelei" norāda, ka pēc sākotnējā informācijas "Mercedes Benz"maršruta autobuss Kārsava - Cēsis iebraucis pretējā braukšanas joslā un izraisījis sadursmi ar maršruta Gulbene - Ūdrupe autobusu "Scania". Ir uzsākts kriminālprocess, kur arī skaidros avārijas iemeslus.


"Mercedes Benz" autobusa vadītājs, kas iebrauca pretējā joslā, arī guvis smagākās traumas. Viņš arī vienīgais turpina ārstēšanos Valmieras slimnīcā, bet tiekot kārtots jautājums par viņa pārvešanu uz Rīgas slimnīcu. To laikraksts noskaidroja Valmieras slimnīcā. Slimnīcās tika nogādāti vēl septiņi cilvēki, tostarp arī autobusa "Scania" vadītājs, kurš guvis vieglus miesas bojājumus. Cietušie ārstējās Smiltenes, Gulbenes un Cēsu slimnīcās.


"Dzirkstele" sazinājās arī ar Cēsu autotransporta apvienības valdes priekšsēdētāju Māri Ozoliņu, kurš norāda, ka tehniski autobuss bija labā kārtībā. "Arī ceļa apstākļi, pēc manā rīcībā esošās informācijas, nav bijuši tādi, kas varētu izraisīt ceļu satiksmes negadījumu. Ir patiešām liela, nejauka apstākļu sakritība - vai šoferis novērsās, vai kaut kas nokrita vai pēc kaut kā viņš sniedzās. Un tā kā autobusiem ir liela pašmasa, tad nevajag pat lielu ātrumu, lai sekas būtu traģiskas," saka M.Ozoliņš un piebilst, ka arī šoreiz ātrums neesot bijis liels - 40, 45 kilometri stundā.


Autobusu visticamāk - norakstīs

"Gulbenes autobusa" direktors Aloizs Priedeslaipa "Dzirkstelei" stāsta, ka cietušais šoferis pašlaik ir uz slimības lapas.

 

"Materiālie zaudējumi "Gulbenes autobusam" ir, bet tie vēl nav aprēķināti. Šodien atbrauc apdrošinātāji, kuri novērtēs autobusu. Autobuss nav jauns. Šaubos, vai to varēs atjaunot, lai tas būtu derīgs satiksmei, jo autobuss ir ļoti smagi sasists. Ja autobuss būtu jauns, tad vēl varbūt varētu mēģināt atjaunot. Bet galvenais jau nav materiāli zaudējumi, galvenais ir cilvēku veselība," uzsver A.Priedeslaipa.


Iedzīvotāju vidū klīst runas, ka šoferi bieži vien ir noguruši un tas savukārt var palielināt dažādu ceļu satiksmes negadījumu skaitu. "Gulbenes autobusa" direktors noliedz, ka uzņēmuma šoferi būtu pārguruši.

 

"Mums šoferu pietiek, un viņi strādā pēc darba režīma noteikumiem, kur ir jāievēro atpūtas grafiks. Tas, ka šoferi būtu pārstrādājušies, tas tā īsti nebūs. Bet, protams, to es nevaru teikt par citiem kolēģiem, piemēram, Cēsu," saka A.Priedeslaipa.


Cēsu autotransporta apvienības valdes priekšsēdētājs arī noliedz faktu, ka šoferi pie autobusa stūres sēžas pārguruši.

 

"Mūs rūpīgi kontrolē Autotransporta inspekcija, un tiek ievēroti visi noteikumi attiecībā pret darbu un atpūtas laiku. Mūsu šoferim tāpat kā citiem nav problēmu ar pārgurumu," saka M.Ozoliņš.