Dzirkstele.lv ARHĪVS

Maskavas psihoterapeite lasa lekciju Gulbenes katoļiem

Diāna Odumiņa

2009. gada 13. jūlijs 17:13

1549
Maskavas psihoterapeite lasa lekciju Gulbenes katoļiem

Mūsdienu ģimeni iespaido gan kristīgie priekšstati, gan postmodernā pasaule
Gulbenes Vissvētākā Sakramenta baznīcā pagājušajā nedēļā ar katoļu draudzes pārstāvjiem tikās un viņiem lekciju par ģimeni un dzimtas turpināšanu mainīgajā pasaulē lasīja Maskavas ģimenes centra vadītāja, auglības atpazīšanas metodes instruktore Gaļina Masļeņikova. Baznīcā bija pulcējušies ģimenes cilvēki un daudz jauniešu.

Gudri un tajā pašā laikā vienkārši lektore runāja par mīlestības tēmu, kas, kā norādīja viņa, interesē visus, taču jauniešus parasti visvairāk saista dzimumīlestība. Visām paaudzēm ir aktuāls laimes jēdziens.

 

G.Masļeņikova pauda uzskatu, ka nav jaunu un vecu sieviešu vai jaunu un vecu vīriešu. Tāpat kā nav neglītu cilvēku. Psihoterapeite runāja par mīlestības spēku un to, ka nav laimīgu un nelaimīgu mīlestību. Viņasprāt, mīlestība nav tikai jūtas, kas rodas un pāriet. Tās drīzāk ir vēlmes, kas mainās laika gaitā.

 

Pēc viņas domām mīlestība ir garīga vērtība, kurai raksturīgs altruisms, proti, mīlestība ir brīva no egoisma, no vēlmes piesavināties otru cilvēku (mīlas objektu), paturēt to sev. Tieši šāda mīlestība spēj mainīt paša cilvēka likteni, sniedzot tam Dieva dāvanas - sapņu piepildījumu.

 

Psihoterapeites rosināti, lekcijas dalībnieki paši piedalījās kristīgās ģimenes modeļa definēšanā, kas joprojām skaitās labākais, ko pasaule līdz šim spējusi iemiesot.

 

Kristīgais pasaules uzskats balstās uz patriarhālajiem princiopiem un uzskata vīrieti par ģimenes galvu, sargu un fundamentu. Tādā ideālā ģimenē sieva, būdama vīra aizsargāta, visu mūžu plaukst kā puķe un rada mīlētus un vecāku aizsargātus bērnus. Šo cilvēku pamatvērtības ir Dievs, Tēvija un ģimene.

 

Psihoterapeite atzina, ka kristīgais priekšstats par ģimeni atšķiras no mūsdienu postmodernā skatījuma, kas akceptē citādības atzīšanu, sieviešu līdztiesību ar vīriešiem. Tādas ir pagājušajā gadsimta 50. un 60.gados ASV un Rietumeiropā aizsākušās tā saucamās seksuālās revolūcijas sekas. Rezultātā jau vairākās paaudzēs ir notikusi ģimenes jēdziena evolūcija vai deformācija - kā nu kurš to uzskata.

 

21.gadsimta psihoterapijā mērķtiecīgi tiek ignorēts ģimenes jēdziens. Ģimenes saites ir kļuvušas nestabilas, bieži tiek šķirtas laulības, daudzi dzīvo un rada bērnus nereģistrētā laulībā.


Kā norāda psihoterapeite, šodienas cilvēkam katram pašam ir sava ģimenes definīcija. Mūsdienās ģimene var būt arī māte, bērns un suņuks. Ģimene reizēm ir divi tēvi un bērns. Latvijas situācijā nereti ģimene ir vecmāmiņa un mazbērns, jo vecāki, piemēram, atrodas peļņā ārzemēs.

 

Psihoterapeite atzīst, ka postmodernā pasaule kā būtisku vērtību uzskata iecietību. Tostarp pret seksuālo mazākumu. Homoseksuālisma atzīšana izslēdz ideju par homoseksuāļu ārstēšanu un pārveidošanu par heteroseksuāļiem.

 

Kristīgais pasaules uzskats akceptē tikai sievietes un vīrieša savstarpējo mīlestību, savienību, kuras mērķis ir ģimenes ligzda bērnu radīšanai un audzināšanai.