Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ar vēzi slimo vairāk

Inita Savicka

2009. gada 22. maijs 19:00

2909
Ar vēzi slimo vairāk

Katram trešajam Gulbenes rajona onkoloģiskajam pacientam ir ādas vēzis
Gulbenes rajonā pagājušajā gadā vēzis konstatēts 532 cilvēkiem. Par to informē onkologs Vladimirs Sorokins, kurš pacientus pieņem Gulbenes poliklīnikā divas reizes mēnesī katru otro otrdienu.

V.Sorokins “Dzirkstelei” stāsta, ka pēdējā laikā tāpat kā visā pasaulē arī Gulbenes rajonā ar vēzi sāk slimot vairāk cilvēku un tie ir gados jaunāki. Savukārt katram trešajam no onkoloģiskajiem pacientiem Gulbenes rajonā pagājušajā gadā ir konstatēts ādas vēzis 3. vai 4. stadijā. “Lai arī saslimstība pieaug, gulbenieši tomēr ir malači - gan paši nāk pie ārsta, gan arī ģimenes ārsti aktīvi sūta uz pārbaudi pie onkologa,” saka V.Sorokins.

 

Solārijs, saule un smēķēšana kaitē

 

Ārsts skaidro, ka ādas vēzis rodas no sauļošanās saulē un solāriju apmeklējuma. “Solārijs ir līdzvērtīgs smēķēšanai. Visbiežāk melanoma rodas arī tajās vietās, kuras vasarā ir atklātas un neaizsargātas – rokas, kakls, nēsājot topiņus, arī jostasvieta. Melanomas var būt arī neklasiskas. Izskatās it kā absolūti nevainīgas dzimumzīmes, bet patiesībā tā jau ir melanoma. Stereotips, ka dzimumzīmes nevar aiztikt, ir neloģisks izteiciens, tāpēc jebkuru aizdomīgu veidojumu labāk ātrāk izoperēt,” skaidro onkologs.

Ārsts norāda, ka ir pamatprincipi, kā izvairīties no saslimšanas ar vēzi, proti, nedrīkst smēķēt, jāseko savai diētai, īpaši jāuzmanās ar žāvētas gaļas ēšanu. “Starp citu veģetārieši retāk slimo ar onkoloģiskajām saslimšanām. Bet nav tādu datu, ka alkohols būtiski ietekmētu kaut kādu onkoloģisku saslimšanu.”

V.Sorokins stāsta, ka tagad mēs nezinām, kādu pārtiku ēdam un kādu ūdeni dzeram. “Cilvēki lieto uzturā ģenētiski modificētus produktus. Mēs pat iedomāties nevaram, kādi ķīmiskie līdzekļi tur ir iekšā. Tāpat ir ar ūdeni. Ir pierādīts - tur, kur ir tīrs ūdens, piemēram, Norvēģijā, ir zemāka saslimstība ar vēzi,” saka onkologs.

 

Gulbenietes ir apzinīgas

 

Daudzas sievietes jau saņēmušas vēstules ar aicinājumu veikt valsts apmaksātas profilaktiskas pārbaudes ar nolūku laikus atklāt dzemdes kakla priekšvēža slimības vai vēzi, kā arī krūts vēzi. Uz šiem diviem dažādiem izmeklējumiem uzaicinājumus sievietes saņem atsevišķi. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas veselības veicināšanas speciāliste Laura Klimkāne norāda, ka kopumā šīgada trīs mēnešos uzaicinājumi izsūtīti 33 421 sievietēm, no kurām pie ārsta ieradās tikai 1739.

Savukārt Jolanta Mazure, kurai Gulbenē ir ārstes privātprakse ginekoloģijā un dzemdniecībā, gan norāda, ka Gulbenes rajona sievietes ir apzinīgas un uz šīm pārbaudēm nāk. Viņa stāsta, kopš ir uzsāktas valsts apmaksātas profilaktiskās pārbaudes, biežāk tiek atklāti dzemdes kakla priekšvēža saslimšanas gadījumi.

L.Klimkāne skaidro, ka, ierodoties uz profilaktiskajām pārbaudēm, var ne tikai atklāt dzemdes kakla vēzi agrīnās stadijās, bet arī laikus konstatēt priekšvēža stāvokļus, kurus ārstējot, saslimšanu ar vēzi, ir iespējams novērst. Šo izmeklēšanu sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem apmaksā valsts, un ikviena šī vecuma grupas sieviete triju gadu laikā saņem uzaicinājumu ierasties pie ginekologa onkocitoloģiskās uztriepes paņemšanai, kura pēc tam tiek nosūtīta uz laboratoriju.

Valsts apmaksā arī krūts dziedzeru profilaktisko izmeklēšanu ar mamogrāfijas metodi reizi divos gados sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem.

 

Fakti

2008.gadā Gulbenes rajonā 1.stadijā vēzis bija 188 pacientiem, 2.stadijā - 197, 3.stadijā – 123 un 4.stadijā – 24.

Ar krūts vēzi saslimušas piecas sievietes, 2 no viņām audzējs diagnosticēšanas brīdī bijis ielaists.

Ar dzemdes kakla vēzi saslimušas 2 sievietes, abām audzējs atklāts jau ielaistā stadijā.