Dzirkstele.lv ARHĪVS

Laupa uz ielas, lai pabarotu bērnus

Diāna Odumiņa

2009. gada 15. maijs 17:21

3688
Laupa uz ielas, lai pabarotu bērnus

Tiesa piespriež brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem

Gulbenes rajona tiesa piektdien četru bērnu tēvam krimināllietā par sieviešu aplaupīšanu uz ielas piesprieda astoņu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem.

Gulbenes rajona tiesas priekšsēdētāja Gunta Gulbinska “Dzirkstelei” pauž, ka tas ir minimālais sods ko Krimināllikums paredz par šādu noziegumu. "Kā vainu pastiprinošu apstākli tiesa uzskatīja to, ka vīrietis uz ielas aplaupīja sievietes, kurām tobrīd bija pie rokas mazi bērni un tādējādi viņas atradās bezpalīdzības stāvoklī," saka G.Gulbinska.

Izvēlas neaizsargātus upurus

G.Gulbinska uzsver, ka tiesa neticēja apsūdzētā apgalvojumiem, ka viņš laupīšanas upurus izvēlējies nejauši. "Tiesa uzskatīja, ka viņš ir apzināti izvēlējies sievietes, kas nevar viņam pretoties," saka viņa.

Pēc tiesneses domām, kritiku neiztur apsūdzētā apgalvojums pēdējā vārdā, ka laupīt uz ielas gājis tālab, ka viņa bērni - piecus, četrus, trīs gadus un gadu vecs - jau trīs dienas bijuši badā un viņam steidzami bija jādomā, ko bērniem dot ēst. Vīrietis ir bezdarbnieks.

Apsūdzētais 23 gadu vecumā, kā norādīja tiesnese, "dižķibeles laikā ir izveidojis dižģimeni" - viņam nereģistrētā laulībā ar faktisko sievu jau ir četri bērni un sieva pašlaik gaida jau piekto mazuli. G.Gulbinska uzskata, ka vīrietim ir jādomā, kā pabarot tik lielu saimi un kur meklēt palīdzību problēmu gadījumā.

Bīstams domu gājiens

"Viņa viedoklis, ka jāiet laupīt, lai pabarotu savus bērnus, ir primitīvs un bīstams sabiedrībai. Dzīvojot laukos, ģimene var apstrādāt dārzu, var turēt lopus. Apsūdzētais tiesā paskaidroja, ka dārzs ģimenei ir, taču kartupeļus tur viņi neaudzē, kā arī lopus netur tāpēc, ka nav savas kūts. Šādi paskaidrojumi neiztur nekādu kritiku! Varēja arī lūgt palīdzību saviem radiniekiem, kaimiņiem un organizācijām, kas sniedz palīdzību trūcīgām ģimenēm ar bērniem," saka G.Gulbinska.

Saskaņā ar apsūdzību 1.februārī 23 gadus vecais Balvu rajona Kubulu pagasta iedzīvotājs Kaspars ieradās Gulbenē un aptuveni pulksten 18 Skolas ielā pie veikala "Maxima" noskatīja nepazīstamu 54 gadus vecu sievieti ar 12 gadus vecu meiteni un sekoja tām, tad pa apvedceļu iznāca abām gājēkām priekšā. Neko nepaskaidrojot, Kaspars, pagrūda sievieti un rāva viņai no rokām somu. Sieviete pretojās, neizlaida somu no rokām, tāpēc Kaspars viņai sita pa rokām, nolaupīja somu un aizbēga, cietušajai nodarot materiālo zaudējumu kopsummā par 82,15 latu apmērā. Atkārtoti Kaspars Gulbenē ieradās 11.feburārī un pulksten 20 atkal pie tā paša veikala noskatīja 50 gadus vecu sievieti, kurai pie rokas bija četrus gadus vecs bērns un ratiņos - pusotru gadu vecs mazulis. Kaspars atkal sievietei ar varu no rokām izrāva somu, kuru viņa to no visa spēka turēja. Vēlāk nolaupītā soma tika atrasta, tāpēc cietusī civilprasību pret apsūdzēto neuzturēja.

Arī Balvu rajona tiesā nupat izskatīta krimināllieta Kaspara apsūdzībā par identiskām divām laupīānām uz ielas, ko viņš pastrādājis Balvos. Balvu tiesa apsūdzētājam piespriedusi nosacītu sodu. Gulbenes rajona tiesai savā spriedumā bija jāņem vērā arī Balvu rajona tiesas spriedums.

Krimināllikums par laupīšanu, ja to izdarījusi persona, kas jau agrāk izdarījusi laupīšanu, paredz brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.