Dzirkstele.lv ARHĪVS

Par sievas piekaušanu – cietums

Diāna Odumiņa

2009. gada 14. maijs 17:31

1627
Par sievas piekaušanu – cietums

Mazgadīgiem bērniem bija jānoskatās kā tēvs sit māti

Gulbenē rajona tiesa trešdien kādam vīrietim krimināllietā par faktiskās sievas piekaušanu kopīgo trīs mazgadīgo dēlu klātbūtnē piesprieda reālu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem. Apsūdzētajam tiesas spriedums paredz arī trīs gadu policijas kontroli. Vīrietis tika apcietināts tiesas zālē.

"Tiesas sēdē apsūdzētais savu rīcību skaidroja ar dusmām, kas uznākušas. Iemesls? Kamēr vīrietis izciests savu kārtējo brīvības atņemšanu, sieviete pērn paņēmusi vairākus kredītus kopsummā par 3000 latiem. Vīrietim par šo faktu uznākušas dusmas," “Dzirkstelei” stāsta tiesnese Gunta Gulbinska. Viņa piebilst, ka šāds skaidrojums nav loģisks, jo vīrietis ar šo sievieti nav sastāvējis likumīgā laulībā un viņas kredītsaistības uz līdzdzīvotāju vīrieti neattiecas. 

Tiesas noteiktais sods pilnībā sakrita ar prokurora Aivara Circena prasīto sodamēru.

Vīrietis vardarbīgi pret savu ģimeni ir izturējies laikā, kad vēl nebija izcietis sodu par citu noziedzīgu nodarījumu un viņš atradās policijas kontrolē.

Saskaņā ar apsūdzību 6.februārī aptuveni pulksten 16, būdams alkohola reibumā, savās mājās, virtuvē, kopīgas iedzeršanas laikā 38 gadus vecs vīrietis smagi piekāvis 33 gadus vecu sievieti, kas ir viņa faktiskā sieva un trīs bērnu māte. Vardarbība notika klātesot ģimenes atvasēm - deviņus, astoņus un četrus gadus veciem puikām. Bērnu klātbūtnē vīrietis sievai sitis pa seju, nogrūdis zemē un spārdījis, rāvis aiz matiem, drēbēm, sievietes galvu sitis pret durvju stenderi, līdz viņai pa degunu sāk tecēt asinis. Šīs darbības vīrietis turpināja, neraugoties uz sievas un bērnu lūgšanos pārtraukt vardarbību. Bērni mēģināja māti aizstāvēt. Vīrieti tas tikai saniknojis, viņš paķēris no galda maizes griežamo nazi un draudējis nogalināt sievieti un bērnus. Bērni mēģināja tēvu aizkavēt, līdz vecākajam dēlam izdevās viņam no rokām izraut nazi un paslēpt to. Vardarbība beidzās tikai brīdī, kad mājas pagalmā negaidīti parādījās kāda viešņa.

Cietušajai mediķi konstatēja vidēji smagus miesas bojājumus - deguna kaula lūzumu, ribas lūzumu, smadzeņu satricinājumu un zemādas asins izplūdumus sejā. Šo traumu dēļ cietušajai bija veselības traucējumi ilgāk nekā trīs nedēļas.

Pēc piedzīvotās fiziskās un psihiskās vardarbības ģimenē mātei ar puikām valsts nodrošināja 60 dienu rehabilitāciju centrā "Dardedze".

Krimināllikums par vidēji smagu miesas bojājumu tīšu nodarīšanu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām. Par psihisku ciešanu nodarīšanu mazgadīgajiem, kas materiāli atkarīgi no pāri darītāja, Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām un policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.