Dzirkstele.lv ARHĪVS

“Bites” sauks pie politiskās atbildības krīzē novedējus

Diāna Odumiņa

2009. gada 29. aprīlis 16:39

3348
“Bites” sauks pie politiskās atbildības krīzē novedējus

Latvieši pārstāv krievu partiju un savu vēlētāju intereses
Partija "PCTVL - Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā" ir iesniegusi septīto un pēdējo sarakstu Gulbenes novada domes vēlēšanām. Tajā ir deviņi deputātu kandidāti ar SIA "Mobitex būve" valdes locekli Valdi Bēniņu priekšgalā. Viņš ir bijis Gulbenes pilsētas domes deputāts Latvijas atjaunotās brīvvalsts pašā sākumā, kandidējis arī 9.Saeimas vēlēšanās. Aiz viņa sarakstā ir SIA "Džanita" pārdevēja Mārīte Biezā, SIA "Mobitex būve" meža un dārza tehnikas meistars Igors Līdaks, un bezdarbnieki Zanda Bērziņa un Ernests Blūmentāls.

"Neviens no mūsu saraksta cilvēkiem nepārstāv "kungus" un neieņem augstus amatus. Tris no mums ir Juridiskās koledžas audzēkņi - 21 gadu vecais students Armands Zariņš, 22 gadus vecā Z.Bērziņa, kā arī es. Juridiskā izglītība nodrošina to, ka mūs nevar piemuļķot, mēs esam gatavi kaut vai ar valsti cīnīties par vēlētāju tiesībām un interesēm. Pieci no saraksta esam partijas biedri - E.Blūmentāls, I.Līdaks, Vladimirs Treikalis, Veljamins Aleksandrovs un es. Pārējie ir uzaicinātie no malas, kas simpatizē partijas idejām. Divi cilvēki no saraksta - I.Līdaks un E.Blūmentāls - ir bijuši Tautas frontes aktīvisti, 1991.gada janvāra barikāžu dalībnieki," "Dzirkstelei" stāsta V.Bēniņš.

Viņš klāsta, ka tautā par "bitēm" dēvētā partija Gulbenē darbojas kopš 2005.gada.

Esam finanšu bedrē

V.Bēniņš uzskata, ka ar gudru ziņu valstī un līdz ar to pašvaldībās kavējas budžeta grozījumu pieņemšana, lai nesatracinātu tautu līdz vēlēšanām.

"Tas ir klajš cinisms. Budžets tiks grozīts un krasi. Tie ir tukši solījumi par visa esošā saglabāšanu pašvaldību budžeta iestādēs. Naudas būs tikai tik, cik būs. Jāņem vērā arī, ka uz novada pašvaldības pleciem gulsies ārprātīgi liels parāda slogs, kuru nebūs iespējams pavilkt bez maksājumu atlikšanas. Novada pārvaldē nebūs tik daudz štata vietu kā plānots. Tie ir sapņi. Jāsaprot, ka savulaik bijām izsapņojuši sapni par komunismu, bet tagad - sapni par kapitālismu. Tas ir beidzies. Kas būs tālāk - nav zināms. Tas būs kaut kas pa vidu. Ekonomika nav atraujama no politikas, bet ja viss tiek virzīts tikai uz politiku, tad mēs esam tur, kur esam," saka V.Bēniņš.

Pēc viņa domām, novada domei visvairāk sāpēs galva par to, lai maksātnespējīgie iedzīvotāji būtu paēduši un siltumā.

"Ņemot vērā to, ka, iespējams, pat pensijas valstī tiks ieturētas, pašvaldībai būs jādomā, kā ziemā neļaut nosalt cilvēkiem. Komunālos rēķinus cilvēki diezin vai spēs samaksāt," saka V.Bēniņš.

Viņaprāt, novada pašvaldībai tomēr ir jāiejaucas tarifu regulēšanā. Trešais jautājums - drošība.

"Pašvaldības policija novadā būs nepieciešama," uzsver saraksta līderis.

Vajag konsulatīvās padomes

V.Bēniņš uzskata, lai novada pašvaldības deputāti būtu lietas kursā par lauku vajadzībām, ir jāveido konsultatīvās padomes no lauku pārstāvjiem, kas darbotos kā sabiedriskais aktīvs. Viņš pieļauj, ka krīzes apstākļi ļaus grozīt likumu "Par pašvaldībām", esot pilnīgi iespējams, ka arī tā saucamo algotu pārvaldnieku katrā no 14 tagadējām rajona pašvaldībām nebūs. Vienkārši tam trūks līdzekļu.

"Aizbildināties, ka likums to nosaka, šajos apstākļos ir bezkaunība," uzskata viņš.

Novada pašvaldībai būs jānodrošina savu funkciju izpilde esošā finansējuma robežās. Savukārt par to, ka esam, kur esam, jāprasa politiskā atbildība no vainīgajiem. "Bites" esot gatavas norādīt uz vainīgajiem, kas bija tērējuši Eiropas naudu un kredītus uz nebēdu.

"Izvērtēsim, kāds ir sabiedrības vai atsevišķu personu labums no tā visa," saka V.Bēniņš.

Kāpēc jābalso par šo sarakstu?

* Nebārstās ar tukšiem solījumiem, lai izpatiktu vēlētājiem.


* Par sabiedrības vienotību neatkarīgi no tautības un pilsonības.


* Gatavi nolikt deputātu mandātus savu uzdevumu nepildīšanas gadījumā.

Gulbenes novada domes vēlēšanas
"PCTVL - Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā"
Deputātu kandidātu saraksts 

Nr Vārds, Uzvārds(9) Dzimis Darba vieta Amats Izglītība1  Valdis Bēniņš 1950  SIA "Mobitex būve"  Valdes loceklis  vidējā2  Mārīte Biezā 1969  SIA "Džanita"  pārdevēja  vidējā3  Igors Līdaks 1965  SIA "Mobitex būve"  meža un dārza tehnikas meistars  vidējā4  Zanda Bērziņa 1987  bezarbniece     vidējā5  Ernests Blūmentāls 1953  bezdarbnieks     vidējā6  Armands Zariņš 1988  students     vidējā7  Ilvija Balse 1975  Jaungulbenes arodvidusskola  tehniskais darbinieks  vidējā8  Vladimirs Treikalis 1976  AS "Mitran"  elektriķis  vidējā9  Venjamins Aleksandrovs 1945  SIA "Jumis"  mājas pārvaldnieks  augstākā