Dzirkstele.lv ARHĪVS

Jāuzmanās no ērcēm

Inita Savicka

2009. gada 10. aprīlis 12:46

1962
Jāuzmanās no ērcēm

Pašlaik mūsu rajonā nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums ar ērču encefalītu vai Laimas slimību
Sabiedrības veselības aģentūra brīdina, ka ērču aktivitāte šobrīd vērtējama kā augsta un iedzīvotājiem jābūt piesardzīgiem. Aģentūras speciālisti ir novērojuši, ka vietās, kur sniegs ir nokusis, ērces ir aktīvas, īpaši mežā un nekoptās, aizaugušās pļavās. Aģentūras Vidzemes reģionālās filiāles epidemioloģe Ilzīte Zaļuma "Dzirksteli" informē, ka mūsu rajonā pašlaik nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums ar ērču encefalītu vai Laima slimību.

Gulbenes slimnīcas Uzņemšanas nodaļā laikraksts noskaidroja, ka šopavasar pagaidām vēl neviens nav vērsies pēc palīdzības, kuram būtu piesūkusies ērce. I.Zaļuma norāda, ka pērnajā gadā pirmais ērču encefalīta saslimšanas gadījums mūsu rajonā bija reģistrēts maijā, savukārt Laima slimība šajā laikā jau bija reģistrēta.

 

"Ir reģistrēti atsevišķi gan A hepatīta saslimšanas gadījumi, gan vīrusu zarnu infekcijas, bet akūtās augšējo elpošanas ceļu slimības pēc mūsu monitoringa datiem samazinās ar katru nedēļu, savukārt gripa nav reģistrēta," saka I.Zaļuma.


Maz izmanto iespēju vakcinēties par brīvu

Bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu šogad notiek piecos mūsu rajona pagastos - Lejasciema, Rankas, Tirzas, Galgauskas un Beļavas.

 

"Cilvēki maz izmanto iespēju vakcinēt savus bērnus pret ērču encefalītu par brīvu. Atsaucība un aktivitāte varēja būt lielāka. Pagastos, proti, Lejasciema un Rankas, kuri skaitās jaunās ērču encefalīta endēmiskās teritorijas, aktivitāte ir lielāka nekā tajos pagastos, kuros šīs bezmaksas vakcinācija turpinās, proti, Beļavas, Tirzas un Galgauskas," saka I.Zaļuma.


"Dzirkstele" noskaidroja, ka vakcīnas pret ērču encefalītu aptiekās ir nopērkamas. To cena pieaugušajiem svārstās 20 latu un vairāk robežās, izņēmums ir Jaungulbenes aptieka, kur vakcīna maksā mazāk par 20 latiem, savukārt bērniem vakcīna ir lētāka. Visās aptaujātajās aptiekās darbinieki norāda, ka interese no iedzīvotāju puses par vakcīnām ir liela un viņi tās pērk, lai gan vakcīna ir samērā dārga.

 

Jāuzmanās ar kazas un govs pienu

Pārtikas un veterinārā dienesta Austrumvidzemes pārvaldes centrā "Dzirkstele" noskaidroja, ja saimnieki redz, ka viņu kaķim vai sunim ir piesūkusies ērce, tad pašiem šo ērci noņemt nost nevajadzētu. Labāk būtu konsultēties vai aizvest dzīvnieku pie speciālista. Ja gadījumā dzīvniekam pēc ērces noņemšanas ir redzamas kādas saslimšanas pazīmes, tad jāvēršas ir pie veterinārārsta.

 

"Uzmanīgiem ir jābūt ar kazas un govs pienu, jo kazas un govis pašas neslimo, bet viņas ir šīs slimības pārnēsātāji. Ja kazai vai govij iekož inficēta ērce, tad, kamēr šis vīruss ir attīstības stadijā, dzerot nepasterizētu pienu, cilvēks var saslimt," skaidro centra darbiniece.


Veterinārārste Ilze Mezīte norāda, ka agrāk kaķi un suņi neslimojuši ar ērču encefalītu, bet pēdējā laikā šādi saslimšanas gadījumi, lai arī reti, tomēr ir bijuši.

 

Ērce jānoņem pēc iespējas ātrāk

Aģentūra vēlreiz atgādina, ka, uzturoties mežā, krūmainās vietās un nekoptās pļavās, ērces visbiežāk nokļūst uz cilvēku apaviem vai apģērba potīšu vai ceļgalu augstumā, un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Ērces nekrīt no kokiem un krūmiem. Ērces mājās var ienest dzīvnieki vai cilvēki ar mežā noplūktiem zariem. Ja ērce tomēr piesūkusies, nepieciešams to izņemt pēc iespējas ātrāk. Ērču encefalīta vīrusu inficēta ērce var ievadīt koduma vietā uzreiz pēc piesūkšanās, bet risks inficēties ar citiem ērču pārnesto infekcijas slimību izraisītājiem ir augstāks, ja ērce ir piesūkusies ilgāk.