Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ūdens dod un ņem...

Tamāra Ulase

2009. gada 27. marts 17:27

5595
Ūdens dod un ņem...

Oniksa Balode: "Veselību nevar nopirkt par naudu, to gadiem var uzturēt tikai pats."
Veselības un atpūtas centru "Veixme", kas jau Gulbenē darbojas trīs gadus, ir iecienījuši un sauc par savējo ne tikai vietējie pilsētas un lauku iedzīvotāji, bet arī kaimiņrajonu ļaudis. Te bieži apmeklētāji ir tie, kam nav svešs aktīvs dzīvesveids.

"Vienmēr gaidām tos, kuri vēlas atbrīvoties no stresa, liekā svara un nopietni uzlabot savu veselību. Ūdensterapija stresa samazināšanai ir vispiemērotākais līdzeklis. Ūdens aizskalo visu," uzskata veselības un atpūtas centra "Veixme" trenera Oniksa Balode, kura šos pienākumus centrā veic jau gadu un nesen ir atgriezusies no ūdens aerobikas un vingrošanas kursiem.

"Lai pārliecinātos, cik veselībai ir lietderīgas ūdens procedūras, šobrīd katram ūdens aerobikas dalībniekam ir iespēja par brīvu līdz ņemt vienu cilvēku. Izmantojiet to, varbūt iepatiksies," aicina trenere. 

Sevišķi iemīļota nodarbe baseinā ir ūdens aerobika, kur ir vairākas sieviešu grupas. "Baseinā es jūtos vienreizēji, arī vingrojumi nav nemaz tik grūti, jo ūdenī tos pieveikt ir pavisam viegli. Vēlos uzlabot muguras veselību," atzīst kāda ūdens aerobikas apmeklētāja.

"Galvenais, ka ikvienai sievietei ūdenī zūd visi kompleksi un aug pašapziņa. Sevi ir jāmīl, par sevi ir jādomā, un it sevišķi - par veselību," uzskata Oniksa.

Daudzām sievietēm ūdens aerobika ir nepieciešama veselības nostiprināšanai - pēc dažādām operācijām, traumām, palīdzot sāpošai mugurai, kā arī, lai cīnītos ar sēdošā darba sekām un mazkustīgu dzīvesveidu. 

"Diemžēl ļoti maz ūdens aerobiku izmanto vīrieši. Tieši viņi ir tie, kas visbiežāk sūdzas par muguras problēmām," norāda trenere.

"Pērn uz šīm nodarbībām bija vairāk apmeklētāju, toties šogad to ir mazāk. Krīzi izjūtam arī mēs. Ja agrāk iestādes un uzņēmumi savus darbiniekus nodrošināja ar veselības apdrošināšanas polisēm, kur bija iekļauts arī baseina apmeklējums, tad šogad tas ir krasi sarucis," nožēlu pauž trenere.

Centos iebilst, ka visbiežāk visas vēlmes apstājas pie naudas. Oniksai uz to ir savs sakāmais: "Iesaku mazāk naudas novirzīt ēšanai, cigaretēm un alkoholam, tad vairāk tās atliks veselības uzlabošanai un nostiprināšanai. Ir jau, protams, ērtāk ar pulti rokās mīkstā dīvānā lielu laiku pavadīt pie televizora ar neveselīgas pārtikas trauku pie rokas... Jāizsver, kas ir svarīgāks, veselība vai izklaide?"

Baseina darbinieki domā arī par bērnu veselību. "Vecāku pavadībā baseinu var apmeklēt bērni jau no 2 līdz 4 gadu vecumam, tādi, kas var paši izstāstīt visas savas izjūtas. Mātes klātbūtnē arī bērns jūtas drošs un ar uzrocīšiem veikli darbojas ūdenī, līdz ar to norūdās. Vingrot ūdenī vajadzētu nākt bērniem ar lieko svaru un tiem, kam ir stājas problēmas, jo peldēšana un vingrošana izstaipa locītavas un atbrīvo muskuļus," ir pārliecināta Oniksa.

Jāatzīst, ka, kopš Oniksa ir kursos apguvusi vingrošanu ūdenī, reāli tāda skolēnu grupa nav bijusi izveidota.

"Būtu labi, ja bērni nāktu kaut vai peldēt, to var darīt arī sestdienās un svētdienās," aicina trenere.

Ar gandarījumu centra darbiniece stāsta, ka uz baseinu peldēt nāk arī grūtnieces.

"Protams, būtu labi, ja viņas nāktu arī vingrot. To var darīt jau no grūtniecības 12.nedēļas. Viņas ūdenī ar "nūdelēm" zem padusēm dod lielu atslodzi mugurai, kājām, var pagulēt uz vēdera. Bet, pirms nākt uz baseinu vingrot, jāapmeklē savs ginekologs, kas izdod zīmi, ka to drīkst darīt," piebilst vingrošanas trenere.

Uz baseinu dodas arī ģimenes, kas visu viņiem atvēlēto laiku darbojas treneres vadībā, izmanto dušu un saunu. Tās ir privātstundas. Tad, kad baseinā atrodas ģimene, citu apmeklētāju tur nav. Piebilstams, ka ģimenes apmeklējumam ir atlaide," stāsta Oniksa.

Tiek domāts veidot grupas arī pensionāriem - gan ārstnieciskajai vingrošanai ūdenī, gan tikai peldēšanai.

"Nodarbību rezultātā vecie ļaudis būs mundrāki, uzlabosies garastāvoklis, asins cirkulācija, atbrīvosies no stresa, arī krīze aizmirsīsies. Ūdens paņem visu," ir pārliecināta Oniksa.

Vēl veselības un atpūtas centrā ir iespējams apmeklēt trenažieru zāli gan individuāli, gan trenera klātbūtnē; solāriju, kuru visvairāk iecienījuši jaunieši; veselības kapsulu, kurā ar dušu un ūdens strūklu masē ķermeni, klāt var pievienot aromterapiju un gaismas terapiju, kā arī vitamīnus.

"Šī atpūta ir brīnišķīga un sajūtas ir neaprakstāmas. Trīsdesmit minūtēs var atpūsties veselai nedēļai. Veselības kapsulu bieži izvēlas dāvanu kartei. Arī visus pārējos centra pakalpojumus var dāvināt," piedāvā O.Balode.

Bieži vien baseina apmeklētāji diskutē par ūdens kvalitāti.

"Ūdenim baseinā ir īpašs ķīmiskais sastāvs. Tajā nevar tikt ne pie kāju, ne nagu un citām sēnīšu slimībām. Tās drīzāk var dabūt, pārvietojoties basām kājām pa baseina un dušas grīdu. Tāpēc ir jānēsā gumijas apavi. Kaut gan apkopēja pēc katras nodarbības grīdas apstrādā ar pretsēnīšu šķidrumu. Pēc Ministru Kabineta noteikumiem divas reizes gadā baseinā mainām ūdeni. Tas nepārtraukti cirkulē. Katru rītu tiek parbaudīts un atjaunots ūdens ķīmiskais sastāvs. Baseina ūdens kvalitāti katru mēnesi regulāri pārbauda Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti" skaidro trenere.

Lai veselības un atpūtas centrā "Veixme" viss funkcionētu un noritētu, kā nākas, nodarbināti septiņi cilvēki. Veselības centrā dienā apgrozās vidēji 70 cilvēku, apmēram 40 no tiem apmeklē ūdens aerobiku.

"Arī studenti, kad atbrauc uz mājām pie tuviniekiem, bieži apmeklē šo centru, jo Rīgā viss ir krietni dārgāk," saka vietējais students Artis.

"Mēs te jūtamies labi - vispirms jau ūdens relaksācija, pēc tam sauna un tad tase atspirdzinošas tējas, kādam - dārzeņu vai augļu sula. Un kur nu vēl kopīgas sarunas!" tā savas domas pauž kāda baseina kliente, kura šo centru apmeklē jau kopš tā pastāvēšanas.

"Veselības un atpūtas centrā atgūt un  nostiprināt  veselību gaidām ikvienu, sākot ar pirmdienu un beidzot ar svētdienu, no pulksten 9.00 līdz pulksten 22.00. Ikviens esat laipni gaidīts!" aicina trenere O.Balode.