Dzirkstele.lv ARHĪVS

Nūjo katru vakaru

Diāna Odumiņa

2009. gada 5. marts 11:19

1830
Nūjo katru vakaru

Nūjošana senioriem palīdz uzturēt veselu sirdi
Gulbenē nedēļas nogalēs arvien biežāk var redzēt nūjotājus pilsētas parkos. Grūtāk to ir darīt darbdienu vakaros, jo parki ir tumši. Tāpēc gulbeniete Anita Zadiņa kopā ar kolēģi no Stāķu pamatskolas ir radušas optimālu risinājumu. Viņas katru vakaru stundu nūjo savu māju pagalmā Skolas ielā apkārt dīķim. Iznākot noiet apļus desmit.

"Tas ir tumsā, bet mums tā arī gribas - pa tumsu. Tad neviens mūs neredz un neatpazīst. Citādi bieži vien mūs apsmej, ka esam palikušas bez slēpēm. Bet neko neņemam galvā. Nūjoša sniedz labu pašsajūtu, tas ir galvenais. Tievumam gan nenūjojam, tikai veselībai," smej A.Zadiņa.

 

Nūjo visu gadu

Viņa stāsta: "Man un kolēģei pareizi nūjot pamācīja darbabiedrene - Stāķu pamatskolas sporta skolotāja Aina Rubene. Viņa mums arī ieteica, kādas nūjas ir vajadzīgas. Mēs katru dienu abas nūjojam vienu stundu. Tas mums ir kā likums. Epizodiski mums pievienojas arī vēl citi nūjotāji."

 

"Vasarā būs gaiši vakari, tad es noteikti iešu nūjot uz stadionu," saka A.Zadiņa. Viņa ir noskaņota to darīt visu gadu jebkuros laika apstākļos un ikvienā gadalaikā. Obligāti līdzi esot jāņemot nūjas. Tās ir speciālās, nevis palienētas no slēpotājiem.

 

"Nūjām ir teleskopisks kāts, var pastiept garākas un īsākas pēc vajadzības. "Nūjojot tiek darbināts un izkustināts viss ķermenis. Tas viss vingro, uzlabojas asinsrite, notiek dziļa elpošana un skābekļa uzņemšana," saka A.Zadiņa.

 

Viņa saka, ka nūjošana palīdz justies moži, saglabāt labsajūtu un optimismu par spīti ekonomiskajai un privātās dzīves krīzei. Šāda regulāra fizkultūra palīdzējusi tikt ārā no smagas depresijas.


Nūjošana sniedz organismam vajadzīgo tonusu, spraigumu. Sākumā pēc sportošanas sāpējušas kājas tā, ka neesot spējusi pa kāpnēm uzkāpt līdz savam dzīvoklim. Bet ar laiku tas pārgājis. Tagad A.Zadiņa nevar iedomāties savu ikdienu bez šādas fizkultūras.

 

Palīdz saglabāt veselību

Sertificēta veselīgas dzīves skolas skolotāja Irēna Sproģe "Dzirkstelei" saka, ka parasti nūjo cilvēki pusmūžā un vecāki, lai saglabātu savu veselību, lai uzturētu veselu sirdi.

 

"Cilvēki ar arteriālajām un sirds asinsvadu problēmām zina ārstu ieteikumu - pēc iespējas vairāk pastaigāties svaigā gaisā. Vēl jo vairāk tas ir aktuāli, ja cilvēkam ir darbs pie rakstāmgalda," saka I.Sproģe.

 

Viņa bilst, ka nūjošana arī relaksē, palīdz psiholoģiski atpūsties, taču vienlaikus tā ir arī fiziskā aktivitāte, jo cilvēkam rokās ir nūjas.

 

"Ja rokas strādā, tad tiek darbināti arī sirds muskuļi. Tā ir fiziskā slodze. Liela nozīme ir nūju garumam. Tām jāsniedzas tikai līdz nūjotāja krūtīm. Jābūt zemāk par tām. Nūjotājs iet nevis taustoties ar nūjām kā purvā, bet brīvi laiž roku ar nūju it kā no vēdera uz leju. Ja pareizi nūjo, cilvēkam, kam ir tuvu 60 gadiem un vairāk, tā ir pamatīga, taču ļoti veselīga fiziskā slodze," uzsver I.Sproģe.

 

Viņa piebilst, ka ir gatava sniegt konsultācijas par pareizu nūjošanu ikviena interesantam. Esot svarīgi pirms nūjošanas izpildīt iesildīšanās vingrinājumus, lai izvairītos no sastiepumiem.

 

12 iemesli, kāpēc nūjot ir veselīgi


Nūjošana:


1. kliedē sāpes, muskuļu sasprindzinājumu plecu un skausta apvidū. Tas ir ļoti svarīgi sēdoša darba darītājiem;


2. saudzē locītavas - tās tiek noslogotas par 30% mazāk, nekā, piemēram, vienkārši soļojot;


3. veicina veselīgu miegu;


4. pamazām atvieglo muguras sāpes;


5. uzlabo organisma apgādi ar skābekli;


6. ir labas zāles pret galvassāpēm, ko izraisa ilgstoša sēdēšana;


7. veicina veselīgu sirds un asinsrites sistēmas darbību;


8. vienmērīgi nodarbina gandrīz 600 muskuļus, tas ir, 90% visas ķermeņa muskulatūras;


9. ir efektīvs novājēšanas līdzeklis. Nūjojot stundas laikā tiek sadedzināts aptuveni 400 kaloriju. Vienkārši soļojot, tiek patērēts par 20% mazāk enerģijas;


10. ir saudzējoša iespēja tiem, kuri ilgāku laiku nav sportojuši un ķermenis ierūsējis mazkustīguma dēļ;


11. ir dabisks, patīkams, veselīgs līdzeklis pret stresu;


12. veicina tā dēvētā laimes hormona oksitocīna veidošanos organismā, rada gan fizisku, gan emocionālu labsajūtu.


(Žurnāls „36,6")

 

Par nūjām

 

Nūjošanas iesācējs vispārīgam priekšstatam var pamēģināt nūjot ar slēpju nūjām, ja:


* Tiek nūjots pa pieblietētu sniegu vai segumu, kur der slēpju nūju metāla gali, ir pareizs nūju garums - nūju un auguma garuma attiecību kalkulators ir pieejams internetā "beactive.lv";


* Slēpošanas nūju plaukstas stiprinājums ir līdzīgs nūjošanas nūju stiprinājums, nav sasniedzami instruktori, kuri iedos nūjošanas nūjas un iemācīs pareizi nūjot.


* Jāievēro nūjotāja auguma un nūju garuma proporcijas, piemēram, ja augums 170 līdz 175 centimetri, tad nūjām jābūt ne garākām par 115 centimetriem.