Dzirkstele.lv ARHĪVS

Noslēdzies „Colgate” Mutes veselības mēnesis

Tamāra Ulase

2008. gada 6. novembris 12:01

892
Noslēdzies „Colgate” Mutes veselības mēnesis

Mutes veselības stāvoklis ir ķermeņa veselības spogulis un nepieciešama starpdisciplināra sadarbība profilakses veicināšanā, uzmanību pievēršot visu vecuma grupu iedzīvotājiem un to dzīvesveidam, paradumiem un mutes kopšanai.

Šādi secinājumi radušies noslēguma starpdisciplinārajā speciālistu diskusijā, kurā piedalījās gan veselības aprūpes, gan zobārstniecības industrijas, gan zinātnes virzienu pārstāvji.

 

"Ir ļoti būtiski informēt sabiedrību par to, ka mute ir ieejas vārti dažāda
veida infekcijām, kas var izraisīt nopietnas sirds slimības - aterosklerozi,
pangu infekcijas, sirds vārstuļu bojājumus, insultu, infarktu. Ja cilvēks
netīra zobus divas reizes dienā, neveic zobu higiēnu, nelabo bojātos zobus un neārstē periodontālus iekaisumus, infekcija no mutes dobuma var nokļūt asinsvados, kas krietni paaugstina risku saslimt ar dažādām sirds slimībām.  Otra būtiskā lieta ir tā, ka kardiologiem, zobārstiem, ģimenes ārstiem uncitiem ārstiem maksimāli jāstrādā komandā ar vienu mērķi - uzlabot pacienta vispārējo veselības stāvokli un dzīves kvalitāti. 

Ir jāmeklē savstarpējās sadarbības ceļi, lai izvairītos no situācijām, kad katrs ārstsšauri ārstē tikai vienu veselības problēmu, aizmirstot par kontekstu," uzsver Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs asoc. prof. Andrejs Ērglis.


"„Colgate" Mutes veselības mēnesī Latvijas reģionos strādāja mobilās zobārstniecības autobusi un speciāli veidoti „Colgate" autobusiņi, pieturot 13 pilsētās: Kurzemē - Liepājā, Saldū, Kuldīgā, Talsos, Latgalē - Rēzeknē, Preiļos, Krāslavā, Gulbenē, Vidzemē - Valmierā, Limbažos, Madonā un Zemgalē - Jelgavā un Aizkrauklē," stāsta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Ruberte.


Mēneša laikā vairāk kā 1500 Latvijas iedzīvotāju, no tiem 30% - bērni, apmeklējuši „Colgate" un mobilās zobārstniecības autobusus un saņēmuši speciālista konsultāciju.


Visbiežāk speciālistiem uzdoti jautājumi par mutes veselības profilakses pasākumiem - kādu zobu pastu ieteicams lietot, kā izmantot zobu diegu, kā arī citi jautājumi par mutes dobuma veselību un higiēnu.

"Speciālisti, kas strādā busiņos, novērojuši, ka apmeklētāji bijuši atsaucīgi un ar interesi uzklausījuši speciālistu ieteikumos. Tomēr novērots, ka zināšanas par mutes dobuma kopšanu un higiēnu apstājas pie teorētiskajām zināšanām un ne vienmēr tās tiek lietotas arī praksē. Vecāka gadagājuma apmeklētājiem sniegta informācija par zobu protezēšanu, kā arī pensionāri aicināti ievērot mutes veselības profilakses pasākumus," norāda A.Ruberte.


Pensionāri un pansionātu iedzīvotāji ir tā sabiedrības daļa, kuru mutes veselībai līdz šim pievērsta salīdzinoši neliela uzmanība.


„Ievērot pareizu mutes higiēnu ir būtiski jebkurā vecumā. Teiciens „Nav zobu, nav problēmu" neatbilst patiesībai, jo zobu higiēnas neievērošana veicina infekcijas izplatību un līdz ar to veicina vispārējās organisma saslimšanas," norāda Paula Stradiņa KUS Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra vadītājs dr. Andis Paeglītis.


Tādēļ nākamgad plānots paplašināt mobilās zobārstniecības projektu, iekļaujot zobārstniecības autobusu maršrutos arī pansionātus un sociālās aprūpes iestādes.


Lai to sasniegtu, „Colgate" sadarbībā ar mutes veselības speciālistiem izstrādājuši četru vienkāršu soļu režīmu:


1.Tīrīt zobus pēc katras ēdienreizes (vismaz divreiz dienā, lietojot kvalitatīvu zobu birstīti un zobu pastu, kas satur fluorīdu);


2. Lietot zobu diegu (vismaz vienu reizi dienā, iztīrot zobu starpas);


3. Lietot mutes skalojamo līdzekli (lai atbrīvotos no ēdiena pārpalikumiem);


4.Regulāri apmeklēt savu zobu higiēnistu vai zobārstu (vismaz vienu reizi gadā).