Dzirkstele.lv ARHĪVS

Osteoporozes risku nosaka vairāk kā 4000 sieviešu

Tamāra Ulase

2008. gada 29. oktobris 10:30

853
Osteoporozes risku nosaka vairāk kā 4000 sieviešu

Ir noslēdzies Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācijas (LOPIA) un Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas (LOKMSA) īstenotais projekts OSTEO APTIEKA, kas tika veidots, lai informētu par osteoporozi - trauslo kaulu slimību un mudinātu cilvēkus pārbaudīt osteoporozes risku savlaicīgi, lai nepieciešamības gadījumā dotos pie speciālista uz konsultāciju un veiktu kaulu blīvuma mērījumu - osteodensitometriju.

"Projektā ikvienai sievietei pēc menopauzes vecumā bija iespēja aizpildīt prof. Aivara Lejnieka izstrādātu osteoporozes riska noteikšanas formu. Rakstiski atbildot uz 7 jautājumiem un saskaitot iegūtos punktus, iespējams precīzi veikt osteoporozes riska skrīningu, nosakot tā līmeni un nepieciešamību veikt tālākos izmeklējumus," skaidro projekta vadītāja Edīte Kaņepāja - Vanaga. Laikā no 2008.gada 20. līdz 27.oktobrim vairāk kā 4000 sieviešu pēcmenopauzes vecumā aizpildīja osteoporozes riska noteikšanas formu.

"Apzinoties, ka projekts OSTEO APTIEKA nodrošināja ar osteoporozes skrīningu tikai nelielu interesentu loku, LOPIA ir vienojusies par sadarbību ar Mēness aptiekām. Turpmāk ikvienā Mēness aptiekā visā Latvijā būs pieejamas pēcmenopauzes osteoporozes riska noteikšanas formas," norāda E.Kaņepāja-Vanaga.

Latvijā osteoporozes izraisīti lūzumi skar vairāk nekā 200 000 cilvēku, t.i. katru 3. sievieti un katru 5.vīrieti pēc 50 gadu vecuma. Tā ir skarba realitāte, jo, laicīgi atklājot osteoporozi, to ir iespējams novērst. Osteoporozei raksturīgākie ir gūžas kaula, mugurkaula skriemeļu un plaukstas pamatnes locītavas lūzumi.