Dzirkstele.lv ARHĪVS

Turpina palielināties A hepatīta saslimstība

Tamāra Ulase

2008. gada 23. oktobris 12:27

596
Turpina palielināties A hepatīta saslimstība

Sabiedrības veselības aģentūras (turpmāk - SVA) speciālisti atgādina, ka joprojām tiek apstiprināti A hepatīta gadījumi. Kopš šī gada sākuma līdz 22.oktobrim reģistrēti 1719 A hepatīta gadījumi, no kuriem 1122 ir pieaugušie, un 225 - bērni.

"Vislielākais gadījumu skaits reģistrēts Rīgā un Rīgas rajonā (1181 gadījumi); Jūrmalā (41 gadījums) un Ogres rajonā (27 gadījumi). Saslimšanas gadījumu skaita pieaugums novērots arī Bauskas rajonā, kurā pašreiz reģistrēti 15 A hepatīta gadījumi," informē SVA Sabiedrisko attiecību daļas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Auna.

 

L.Auna stāsta, ka A hepatīta profilakse balstās gan uz nespecifiskajiem pasākumiem - A hepatīta vīrusa izplatības ierobežošana vidē un cilvēku saskares novēršana ar šo izraisītāju, stingri ievērojot higiēnas noteikumus un personīgo higiēnu, kā arī uz specifisko profilaksi - organisma neuzņēmības izveidošanu, vakcinējoties pret A hepatītu.


"Vakcinācija sevišķi ieteicama cilvēkiem ar augstu komplikāciju risku saslimt ar A hepatītu, tajā skaitā cilvēkiem, kas slimo ar hroniskām aknu slimībām. Ilgstošai aizsardzībai pret A hepatītu jāveic pilns vakcinācijas kurss - 2 potes," norāda L.Auna.


A hepatīta infekcijas avots ir inficētā persona - slimnieks vai persona, kurai infekcija notiek bez simptomiem (vai slimības pazīmēm). "Pašreiz nav pierādījumu, ka A hepatīta epidēmiskais pacēlums būtu saistīts ar dzeramā ūdens lietošanu. SVA veiktās vairākas dzeramā ūdens pārbaudes neparāda A hepatīta vīrusa klātbūtni dzeramajā ūdenī," stāsta sabiedrisko attiecību speciāliste.


Visbiežāk A hepatīta vīruss izplatās:


· no cilvēka uz cilvēku tiešā sadzīves kontakta ceļā un ar priekšmetiem, kas piesārņoti ar slimnieka fekālijām, roku higiēnas neievērošanas dēļ;


· dzerot piesārņotu ūdeni vai lietojot uzturā produktus, kas satur vīrusu;


· peldoties ūdenskrātuvēs, kas piesārņotas ar notekūdeņiem un cilvēku fekālijām;


· dzimumakta laikā ar inficēto personu.


A hepatītam, kā arī daudzām citām infekcijām, raksturīgs cikliskums. Pašreizējais A hepatīta epidēmiskais pacēlums aizsākās pagājušā gada rudenī - ziemā ar atsevišķiem saslimšanas gadījumiem dažādās Rīgas priekšpilsētās.

 

No 50- gadu sākuma līdz 90- gadu vidum Latvijā reģistrēti septiņi A hepatīta epidēmiskie pacēlumi ar intervāliem 5 - 8 gadi. Pēdējais lielais epidēmiskais pacēlums reģistrēts 1988.-1990.gadā, kad trīs gadu laikā saslima ap 20 000 cilvēku.