Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pagājušajā nedēļā gripas gadījumi nav reģistrēti

Tamāra Ulase

2008. gada 23. oktobris 10:32

516
Pagājušajā nedēļā gripas gadījumi nav reģistrēti

Sabiedrības veselības aģentūras (turpmāk - SVA) akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringā apkopotie dati liecina, ka kopš oktobra līdz šai nedēļai gripas gadījumi valstī nav reģistrēti, un vidējā saslimstība ar citām akūto augšējo elpceļu infekcijām (AAEI) palikusi iepriekšējās nedēļas līmenī - 1009 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Visaugstākā saslimstība ir reģistrēta Madonā, kā arī augstāka nekā vidēji Latvijā - Jelgavas rajonā, Līvānos, Liepājā, Ogrē, Olainē, Rēzeknē un Saldū.

"Izglītības iestāžu apmeklējums saglabājās iepriekšējās līmenī - vispārējās izglītības iestādes apmeklēja 93% skolēnu, pirmsskolas izglītības iestādes - 77% bērnu," informē SVA Sabiedrisko attiecību daļas vecākā speciāliste Līva Auna.


SVA speciālisti atgādina, vakcinācija ir visefektīvākais gripas profilakses līdzeklis. Tā kā vēl nav sākusies gripas izplatība, pašreiz ir piemērotākais laiks, lai vakcinētos pret gripu.

 

"Katru sezonu pēc Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām vakcīnas sastāvs tiek atjaunots atbilstoši attiecīgi Dienvidu un Ziemeļu puslodē cirkulējošiem gripas vīrusiem. Vakcīna pasargā  pret diviem A tipa un vienu B tipa  gripas vīrusu. Lai izvairītos no smagām gripas komplikācijām vakcinācija ir īpaši rekomendējama bērniem no 6 mēnešiem līdz 2 gadu vecumam, pacientiem ar dažādām hroniskām slimībām un cilvēkiem, kas vecāki par 65 gadiem. Šajos gadījumos valsts kompensē 50% no gripas vakcīnas izmaksām. Par vakcinācijas iespējām ieteicams konsultēties ar savu ģimenes ārstu," norāda L.Auna.


Lai novērtētu gripas un citu AAEI izraisošu vīrusu izplatību, noteiktu epidēmijas sākumu un attīstības gaitu, Sabiedrības veselības aģentūra katru gadu no oktobra līdz pat maija vidum veic gripas un akūtu augšējo elpceļu monitoringu.