Dzirkstele.lv ARHĪVS

14.novembrī - Pasaules Diabēta diena

2008. gada 21. oktobris 16:48

1099
14.novembrī - Pasaules Diabēta diena

Pasaules Diabēta diena ir pasaules mēroga globāla kampaņa sabiedrības informēšanai par cukura diabēta pazīmēm, riska faktoriem, komplikācijām un ārstēšanas iespējām. Pasaules Diabēta dienu pasludināja Starptautiskā Diabēta Federācija (International Diabetes Federation) 1991.gadā. To atzīmē 14.novembrī - viena no insulīna atklājējiem Frederika Bantinga dzimšanas dienā.

14.novembra vakarā - vairāk zilas gaismas!
Pēc Starptautiskās Diabēta federācijas ierosinājuma visā pasaulē 14.novembrī īsteno akciju - izgaismo celtnes, tiltus, dažādus citus objektus ar zilu gaismu. Ja šādas akcijas sarīkošana jums nav pa spēkam, tad 14.novembra vakarā iededziet zilu sveci vai zilu lukturīti savas mājas logā vai darba vietā! Latvijas Diabēta asociācija aicina iesaistīties akcijā, informēt mūs par saviem nodomiem, nofotografēt savu izgaismoto mājas tornīti vai zilās gaismiņas logos un atsūtīt uz e-pastu latvdiab@latnet.lv.

 

Cukura diabēta izplatība
Pasaulē ar cukura diabētu slimo vairāk nekā 246 miljoni cilvēku, Latvijā - 54 000 cukura diabēta pacientu (3636 - 1.tipa cukura diabēta pacienti, 49 707 - 2.tipa cukura diabēta pacienti, 15 000 ārstējas ar insulīna preparātiem). Saslimstība ar diabētu pieaug visā pasaulē, arī Latvijā. Katru gadu Latvijā vairāk kā 7000 cilvēku nosaka diabēta diagnozi un vairāk kā 1000 cilvēku uzsāk ārstēties ar insulīna injekcijām.

 

Saslimstības pieauguma cēloņi ir populācijas novecošanās, mazkustīgs dzīvesveids un neveselīgi uztura ieradumi. Domājams, ka patiesībā cukura diabēta pacientu skaits Latvijā ir pat 2 reizes lielāks, jo bieži vien diabētu diagnosticē novēloti.

 

Cukura diabēta hroniskie sarežģījumi
Diabēts ir ceturtais vadošais nāves cēlonis. Pasaulē katru minūti no cukura diabēta mirst 6 cilvēki. Diabēts ir galvenais akluma cēlonis pieaugušiem cilvēkiem un galvenais cēlonis kāju amputācijām, kas jāizdara asinsvadu bojājumu rezultātā. Cukura diabēta pacientiem apakšstilba amputāciju veic 25 reizes biežāk nekā vidēji populācijā.

 

Cukura diabēts ir viens no galvenajiem cēloņiem nieru mazspējai, kuras ārstēšanā nepieciešama nieru aizvietojoša ārstēšana un nieres transplantācija. Latvijā 55,5% cukura diabēta pacientu konstatēta diabētiskā retinopātija (diabēta izraisīts acu tīklenes bojājums), 6,7% konstatēta hroniska nieru mazspēja, 1,3% - aklums, 2,2% veikta pēdas jeb kājas amputācija (pēc Latvijas Cukura diabēta reģistra datiem par 2007.gadu).

 

Cukura diabēta ārstēšanas izmaksas
Diabēta ārstēšana ir dārga un komplicēta. Attīstītās valstīs izdevumi, kas saistīti ar cukura diabētu, sastāda 10 % no veselības valsts budžeta. 60 % no šīm izmaksām ir izmaksas par diabēta komplikāciju ārstēšanu, ko varētu samazināt, nodrošinot diabēta pacientiem atbilstošu aprūpi, ārstēšanu un iespēju panākt labu diabēta kompensāciju. Bez adekvātas ārstēšanas un aprūpes pacienti ātri (5-10 gadu laikā) kļūst par invalīdiem un nepieciešamie izdevumi tikai pieaug.

Uzziniet vairāk par savām tiesībām un savām iespējām kvalitatīvi ārstēt diabētu!


Latvijas Diabēta asociācijā Jūs varat saņemt informatīvus materiālus, padomus, ieteikumus un precīzu informāciju par diabēta ārstēšanas iespējām un diabēta pacienta tiesībām. Informācija un zināšanas var sniegt Jums iespēju panākt labākus ārstēšanas rezultātus, labāku dzīves kvalitāti jau šodien un saglabāt to ilgus gadus, dzīvojot aktīvu un pilnvērtīgu dzīvi!