Dzirkstele.lv ARHĪVS

Sāk darboties mājas lapa par trauslo kaulu slimību www.osteoporoze.lv

Tamāra Ulase

2008. gada 21. oktobris 16:16

2319
Sāk darboties mājas lapa par trauslo kaulu slimību www.osteoporoze.lv

Šodien, Starptautiskajā Osteoporozes dienā, sāk darboties mājas lapa www.osteoporoze.lv. Tajā atrodama informācija par trauslo kaulu slimību osteoporozi, tās riska faktoriem, simptomiem un diagnostiku, kā arī profilakses un ārstēšanas iespējām.

"Latvijā reģistrēti 13 000 osteoporozes pacienti, kas saņem atbilstošu ārstēšanās terapiju. Taču kopējais osteoporozes slimnieku skaits pēc speciālistu aplēsēm varētu sasniegt aptuveni 160 tūkstošus. Biežākais iemesls osteoporozes vēlīnai diagnostikai ir profilakses un informācijas trūkums, jo slimība tās sākumposmā norit praktiski bez simptomiem. No tiem cilvēkiem, kas tomēr devušies pie ārsta, veicot densitometrijas jeb kaulu blīvuma mērījumus, osteoporoze tiek diagnosticēta aptuveni 40% pacientu, bet 25% pacientu tiek diagnosticēta osteopēnija jeb kaulu blīvuma samazināšanās," stāsta Antra Savleviča.

 

Osteoporoze ir hroniska slimība, kuras rezultātā samazinās kaulu blīvums, tie kļūst trausli un palielinās to lūzuma risks. Katru gadu pasaulē osteoporoze izraisa 1,5 miljonus lūzumu. Aprēķināts, ka no osteoporozes radītiem lūzumiem cieš katra trešā sieviete un katrs astotais vīrietis, kas vecāks par 50 gadiem. Osteoporoze progresē nemanāmi - bieži pirmais tās simptoms ir lūzums plaukstas locītavā, muguras skriemeļos vai gūžā. Slimība padara kaulus trauslākus un viegli lūstošus, tāpēc lūzumi var rasties pat vienkāršu kustību laikā, piemēram, noliecoties, kaut ko paceļot vai arī krītot. Šie lūzumi rada sāpes un kustību traucējumus.

 

Osteoporoze skar sievietes pēc 50 gadu vecuma, jo iestājoties menopauzei, strauji samazinās sievišķais hormons estrogēns, un šis process veicina kaulaudu masas zudumu. Cilvēka dzīves laikā kaulu audos visu laiku noris pārmaiņas - novecojušās daļas noārdās un to vietā rodas jaunas. Bērnībā un pusaudža gados jaunā kaula augšana ir ātrāka par veco daļu noārdīšanos - kauls aug. Šajā dzīves posmā ir būtiski izveidot kaulu pēc iespējas stiprāku. Kaulu masas pieaugums turpinās apmēram līdz 30 gadu vecumam, kad kauli sasniedz tā saucamo „maksimālo kaulu masu" jeb maksimālo blīvumu un izturību. Pēc 50 gadu vecuma kaula noārdīšanās kļūst ātrāka par jauno struktūru veidošanos, un šis process laika gaitā noved pie kaulu masas zuduma.

 

Būtiska loma osteoporozes attīstībā ir iedzimtībai. Tomēr lielu lomu spēlē arī veselīgs dzīvesveids - ēšanas ieradumi, fiziskās aktivitātes un mērenība kafijas un alkoholisko dzērienu lietošanā. Paaugstināts osteoporozes risks ir cilvēkiem, kas uzturā nelieto pietiekami daudz kalcija un D vitamīna, piekopj mazkustīgu dzīves veidu, ir smalkas miesas būves, pastiprināti lieto kafiju, proti, vairāk nekā trīs tasītes dienā. Arī atsevišķu medikamentu lietošana un slimības var veicināt kaulu blīvuma samazināšanos.

 

"Pateicoties mūsdienu medicīnas sasniegumiem, osteoporozi var apturēt, tādejādi ievērojami palēninot slimības attīstību un iespējami ilgāk saglabājot dzīves kvalitāti ierastajā līmenī. Pārbaudīt kaulu blīvumu ārsti iesaka cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma, kas piedzīvojuši kaulu lūzumus pēc nenozīmīgas traumas. Savukārt, sasniedzot 65 gadu vecumu, kaulu blīvumu vajadzētu pārbaudīt visiem," skaidro Antra Savleviča.

 

Osteoporozes diagnostiku Latvijā veic ar ģimenes ārsta nosūtījumu Rīgā, Valmierā, Jūrmalā, Jelgavā, Liepājā, Jēkabpilī, Daugavpilī un Rēzeknē.