Dzirkstele.lv ARHĪVS

Siltina pirmo namu Gulbenē

2008. gada 30. jūnijs 11:08

1628
Siltina pirmo namu Gulbenē

Pašlaik intensīvi norit daudzdzīvokļu mājas Nākotnes ielā 2 korpuss 5 siltināšanas darbi. Tās iemītniekiem 15 gadu laikā jāsedz šim mērķim paņemtais kredīts gandrīz 75 000 latu.

Ideju par mājas siltināšanu realizē pēc 2 gadiem

 

Mājas vecākā Marija Kubuliņa "Dzirkstelei" stāsta, ka jau pirms diviem gadiem bija gan izstrādāts projekts, gan sagatavota tāme, lai siltinātu māju. Viņa stāsta, ka pēc tam no Hansabankas pārstāvjiem nāca piedāvājums mājas siltināšanai ņemt solidāro kredītu. Kredītu galvo "Gulbenes nami. "Bankas līgumā ir noteikts, ka jābūt 51 procentam iedzīvotāju, kas piekrīt kredīta ņemšanai. No mūsu mājas uzreiz piekrita 75 procenti. Protams, ir iedzīvotāji, kuri baidās no kredīta," saka M.Kubuliņa. Viņa arī neslēpj, ka kredīts, kuru jau tagad mājas iedzīvotāji sākuši atmaksāt, ir 75 000 latu liels. 1.stāva iedzīvotājiem, kuriem nav balkona, par 1 kvadrātmetru tagad ir jāmaksā 45 santīmi, kuriem ir balkoni - 47 santīmi. Iepriekšējā maksa bija 30 santīmi par kvadrātmetru. Kredīta atmaksa ir ietverta apsaimniekošanas maksā. "Ja kāds nemaksās, tad var būt tiesu darbi. Lai arī dzīvoklis skaitās privatizēts, bet par nemaksāšanu var izlikt no dzīvokļa, un ne jau es to izdomāju, tāds ir likums," stāsta M.Kubuliņa.

 

Iemītnieku viedokļi atšķiras

 

Lai sāktu realizēt ideju par mājas siltināšanu, pirms diviem gadiem M.Kubuliņa bija uzaicinājusi arī kādu mājas vecāko no Valmieras, kuram jau ir šāda pieredze. Viņš gan pastāstīja par mājas siltināšanas plusiem, gan arī iemītniekiem parādīja maksājuma kvītis, kurās varēja redzēt, ka par siltumu tiek maksāts mazāk. "Pēc tam mēs, vairāki mājas iedzīvotāji, devāmies uz Valmieru, lai apskatītu siltināto māju un paši aprunātos ar tās iemītniekiem. Viņi atzina, ka sākumā ne īpaši atbalstījuši ideju par mājas siltināšanu, bet tagad ir apmierināti, jo esot silti un labi," stāsta M.Kubuliņa.

 

Mājas iedzīvotāja Lilita Hofmane atbalsta lēmumu par mājas siltināšanu. "Domāju, ka tagad ziemā būs siltāk, bet vasarā ne tik karsti. Maksa mani nesatrauc, gan jau iztikšu ar to, kas man ir. Droši vien ar laiku būs arī mazāk jāmaksā par siltumu. Tas atmaksāsies," spriež L.Hofmane. Savukārt pretēju viedokli pauž šī paša nama iemītniece Aija Bērziņa. "Esmu veca, un ņemt kredītu bankā tas nav joks. Manuprāt, saistīties ar banku uz tik daudziem gadiem tas ir neprāts. Nav arī īstas pārliecības, ka šāda siltināšana kaut ko dos. Bet nekas cits jau tagad neatliks, kā maksāt vien. Jā, man ir meita, bet domāju, ka viņai nav jādod man nauda, tā meitai pašai ir nepieciešama," saka A.Bērziņa.

 

Mājas vecākā M.Kubuliņa gan piebilst: "Esmu apzinājusi visus vecos mājas iemītniekus, kuriem ir lielākas grūtības ar naudu. Šiem nama iedzīvotājiem ir bērni, kuri var saviem vecākiem palīdzēt."

 

Darbi rit pilnā sparā

 

Pašlaik māja tiek gan siltināta, šos darbus veic firma "RCI", gan arī pašu spēkiem veikts remonts kāpņu telpās. Par to pārliecinājās arī "Dzirkstele". Viena kāpņu telpa jau izremontēta - nokrāsotas sienas, logu rāmji. Kāpņu telpa izskatās sakopta un skaista. M.Kubuliņa piebilst, ka logus gan kāpņu telpās nemainīs, jo tie ir labā stāvoklī, savukārt dzīvokļos tos maina tie iemītnieki, kas to vēlas. Tagad darbi rit pilnā sparā, nav nekādu problēmu un aizķeršanos. "Mums ir ļoti laba sadarbība ar puišiem, kas veic mājas siltināšanu, esmu novērojusi, ka viņi strādā visu dienu bez īpašiem pārtraukumiem, un tas ir patīkami," teic M.Kubuliņa.