Dzirkstele.lv ARHĪVS

Latvieši pasaulē sāk ielīgot Jāņus

Tamāra Ulase

2008. gada 13. jūnijs 12:33

875
Latvieši pasaulē sāk ielīgot Jāņus

Jau trešo gadu pēc kārtas interneta portāls latviešiem ārzemēs - www.latviesi.com - aicina informēt par Jāņu svinību vietām visā pasaulē, lai neatkarīgi no atrašanās vietas, latvieši varētu pulcēties kopā un atzīmēt svētkus latviskā gaisotnē.

"13.jūnija vakarā svētkus ielīgos latvieši Kopenhāgenā, kur uz ikgadējo Līgo svētku pasākumu latviešus aicina Latvijas vēstnieks Dānijā Andris Razāns ar kundzi. Pasākumā būs gan tautas mūzika, gan kora koncerts, bērniem būs sava izklaides programma, turklāt sanākušie varēs mieloties ar latviskiem ēdieniem un dzērieniem," informē latviesi.com galvenais redaktors Indulis Bērziņš.

 

I.Bērziņš stāsta, ka uz kopīgi Jāņus ielīgot aicināti arī latvieši un viņu draugi Parīzē, kur svētku pasākumu 13.jūnija vakarā rīko Latvijas vēstniecība Francijā, savukārt plašākas svinības Francijā dzīvojošajiem latviešiem paredzētas nākamajā nedēļas nogalē, kad visi līgotāji aicināti uz Latvijas goda konsula Alana Menila mājām Kalē.

 

"Savukārt Vācijā kopīgas saulgriežu svētku ieskaņas svinības 13.jūnijā rīkos Latvijas un Igaunijas vēstniecības, aicinot doties uz Braunsbahu-Detingenu, kur Jāņu ielīgošana notiks kopā ar folkloras grupu „Iļģi" no Latvijas. Pasākums tiek rīkots kultūras gada „Essentia Baltica" ietvaros un nākamās nedēļas laikā uz līdzīgiem saulgriežu pasākumiem interesenti tiek aicināti arī Hamburgā un Berlīnē, kur būs iespēja baudīt gardumus no latviešu un baltiešu virtuves, dziedāt un dejot Latvijas grupas „Lauku muzikanti" pavadījumā, kā arī piedalīties dažādās interesantās aktivitātēs," stāsta galvenais redaktors.

 

Informācijas apkopošana par Jāņu pasākumiem pasaulē joprojām turpinās. Pašlaik datubāzē apkopota informācija par 33 Jāņu svinību vietām 15 pasaules valstīs.

 

"Dažādi svētku pasākumi latviešiem tiek rīkoti Īrijā, Beļģijā, Nīderlandē, Lielbritānijā, Norvēģijā, Ukrainā un citās Eiropas valstīs, kā arī citviet pasaulē - ASV, Austrālijā, Kanādā, Japānā, Ķīnā un Krievijā," uzsver I.Bērziņš.

 

Latvieši.com redakcija vēl līdz 18.jūnijam gaida informāciju par Jāņu svinību un pasākumu vietām ārpus Latvijas, sūtot e-pastu uz adresi: zinas@latviesi.com!