Dzirkstele.lv ARHĪVS

Aicina pašvaldības apzināt vēlēšanu iecirkņu piemērotību

Tamāra Ulase

2008. gada 11. jūnijs 15:05

327
Aicina pašvaldības apzināt vēlēšanu iecirkņu piemērotību

Gatavojoties 2.augsta tautas nobalsošanai par likumprojektu „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē", Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) aicina pašvaldības savlaicīgi pārliecināties par telpu, kurās atradīsies vēlēšanu iecirkņi, piemērotību balsošanai. Ja pašvaldības vēlēšanu iecirkņu sarakstā nepieciešamas izmaiņas, tad motivēti priekšlikumi par vēlēšanu iecirkņa vietas maiņu iesniedzami CVK līdz 17. jūnijam.

Vēstulē, ko CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars šodien nosūtījis pilsētu, novadu domēm un pagastu padomēm, uzsvērts, ka vēlēšanu iecirkņu atrašanās vietu maiņa ir pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos, piemēram, ja tautas nobalsošanas dienā vēlēšanu iecirknis nebūs pieejams balsošanai remonta dēļ.

 

"Savukārt, ja tautas nobalsošanas dienā ēkā, kurā izvietots vēlēšanu iecirknis, plānots cits masu pasākums, pašvaldības tiek aicinātas izvērtēt, vai nav iespējams pārcelt attiecīgo pasākumu vai ierīkot vēlēšanu iecirkni tās pašas ēkas citās telpās," stāsta CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

 

Tāpat, mainot vēlēšanu iecirkņa atrašanās vietu vai lemjot par papildus vēlēšanu iecirkņu izveidi, pašvaldībām vajadzētu ņemt vērā, ka vēlēšanu iecirkņi pēc iespējas izvietojami ēkās, kas ērti pieejamas vēlētājiem - ir sasniedzamas ar sabiedrisko transportu un pieejamas vēlētājiem ar īpašām vajadzībām.

 

"Vēlams arī, lai ēkā, kurā atradīsies vēlēšanu iecirknis, būtu internets," saka K.Bērziņa.

 

Saskaņā ar likumu „Par pilsētu, rajonu, novadu un pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām" vēlēšanu iecirkņu skaita un atrašanās vietu maiņa ir CVK kompetence. Pašlaik Latvijas teritorijā spēkā ir vēlēšanu iecirkņu saraksts, kurā ir 954 vēlēšanu iecirkņi.