Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ar veloergometru var atklāt nopietnas saslimšanas

Malda Ilgaža

2007. gada 3. septembris 19:49

1916
Ar veloergometru var atklāt nopietnas saslimšanas

Gulbenes jaunajā poliklīnikā no slimnīcas telpām pārvietots veloergometrs. Ar to strādā ārste Dina Dzerkale. Gulbenes slimnīcā veloergometru piedāvā jau apmēram pusotru gadu.

"Ārēji tas atgādina velosipēdam līdzīgu trenažieri, kas aprīkots ar speciālu aparatūru. Ar tās palīdzību pacientam slodzes laikā reģistrē sirds kardiogrammu, mēra arteriālo asinsspiedienu, kā arī vēro, kādas ir izmaiņas pēc slodzes - vai nav sirds ritma traucējumi, asinsvadu sašaurināšanās un tamlīdzīgi. Ģimenes ārsts uz veloergometriju galvenokārt nosūta pacientus, kuri sūdzas par sāpēm sirds apvidū, lai precīzāk noteiktu sāpes izraisošos faktorus," stāsta D.Dzerkale.

 

Ar aparatūras palīdzību iespējams noteikt arī dažādu ārstniecisko medikamentu iedarbību uz cilvēka organismu.

 

"Pacientiem, kas ierodas pie manis, lai veiktu slodzes testu, ģimenes ārsti norāda, kas pirms tam jāievēro, proti, jānāk tukšā dūšā vai trīs četras stundas pēc ēšanas. Ja vēlas precizēt diagnozi, tad testa norises dienā un arī trīs dienas iepriekš nedrīkst lietot nekādus medikamentus. Ja vēlas pārbaudīt medikamentu efektivitāti, tad zāles ir jādzer," skaidro ārste.

 

Pacientus D.Dzerkale pieņem reizi nedēļā, kad pieņemšanas laikā slodze vidēji tiek pārbaudīta apmēram sešiem, septiņiem pacientiem.

 

"Slodzes testu veicu dažāda vecuma, svara un dzimuma cilvēkiem, ievērojot tikai pāris noteikumus: pacienta svars nevar būt lielāks par 120 kilogramiem, jo veloergometrs neiztur lielāku svaru, kā arī tas nevar būt bērns, kurš ar kājām nevar sasniegt ierīces pedāļus," stāsta D.Dzerkale.

 

Ārste ir gandarīta, jo viņai ir izdevies ar veloergometra palīdzību atklāt nopietnas saslimšanas. Viņa ar ģimenes ārsta nosūtījumu uz pieņemšanu gaida ne tikai mūsu rajona un Gulbenes pilsētas iedzīvotājus. Pacienti var braukt arī no citiem rajoniem. Nevienam nav liegts arī pašam pieteikties uz slodzes testu, bet tad tas jau būs maksas pakalpojums.

 

D.Dzerkale stāsta, ka darbs ar veloergometru esot papildu pienākums, jo ikdienā viņas tiešā darbavieta esot Gulbenes slimnīcas uzņemšanas nodaļā. Ar medicīnu ārste ir saistīta četrus gadus. Gulbenes slimnīca ir speciālistes pirmā darbavieta.

 

"Jau kopš bērnības gribēju kļūt par dakteri. Mācoties Medicīnas akadēmijā, savu profesiju biju nolēmusi saistīt ar kardioloģiju, tāpēc uzskatu, ka tagad man zināmā mērā ir šī saikne. Darbu neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā uzskatu par savu īsto vietu, jo nekad nevari zināt, kas sagaida. Tas ir darbs ar visām vecuma grupām, saskarsme ar visām medicīnas nozarēm," stāsta ārste.