Dzirkstele.lv ARHĪVS

Cenšas neaizmirst lizumniešu izloksni

Evita Brokāne

2007. gada 15. augusts 09:00

1050
Cenšas neaizmirst lizumniešu izloksni

Mūsu dzimtā valoda ir latviešu valoda, taču vēl bez literārās valodas ikdienā varam dzirdēt daudzus cilvēkus runājam dažādās izloksnēs un dialektos. Savā īpatnējā izloksnē runājuši arī lizumnieši, taču šobrīd tā jau tiek aizmirsta.

Lizumniete Laima Klimona stāsta, ka šobrīd īsti lizumniski runā vairs tikai kādi pieci seši cilvēki, turklāt tie ir gados veci cilvēki. Arī Laima pati zina lizumniešu izloksni.

 

"Mana mamma stāsta, ka īsti lizumniski runājis mans vecaistēvs, bet viņš nomira, kad es mācījos 3.klasē, un tomēr es kaut ko atceros. Arī mana mamma un tētis zina lizumniešu izloksni, no viņiem to arī esmu mācījusies. Lizumniešu izloksnē es, protams, nevaru runāt ilgu laiku, jo man pašai ir jāpiedomā, ko es saku," stāsta L.Klimona.

 

Viņu interesējot valodniecība.

 

"Lai arī man, farmaceitei, ar valodu it kā nav nekādas saistības, mani tā interesē. Nupat atkal iegādājos jaunas vārdnīcas, man ļoti patīk arī lasīt grāmatas par valodniecību. Mājās man vairs neviens lizumniski nerunā. Šī izloksne pamazām mirst. Taču es uzskatu, ka jauniešiem vajadzētu mācēt savu izloksni un lepoties, ka bez literārās valodas viņi zina arī kādu izloksni," spriež Laima.

 

"Esmu bieži domājusi, kāpēc tik mazā reģionā ir tik dažādas izloksnes. Esmu izspriedusi, ka tas varētu būt tāpēc, ka kādreiz ar zirgu bija grūti kaut kur tālāk aizbraukt, ne tā kā tagad, kad iesēdies mašīnā un pēc neilga laika jau esi citā pilsētā," secina lizumniete.

 

Laima Lizumā dzīvo jau ceturtajā paaudzē. Viņai ir saistība arī ar kādreizējo Lizuma tautasdziesmu teicēju Žagaru Madi.

 

"Mums ir diezgan tuva radniecība pa tēva līnijai, bet lielākais pārsteigums man pašai bija tas, ka, skatoties pēc vecā stila kalendāra, esmu dzimusi vienā datumā ar Žagaru Madi tikai tieši pēc 100 gadiem. Tā nu es spriežu, ka lielā runāšana man ir no viņas. Darbojoties kādā pasākumā vai arī šad tad uzrakstot kādu rakstu "Lizuma Vēstīm", vienmēr cenšos kaut ko uzrakstīt vai pateikt arī īsti lizumniski, un cilvēkiem tas patīk," saka Laima.

 

Vai viņa nav domājusi par lizumniešu izloksnes pierakstīšanu?

 

"Pagaidām gan neko nerakstu. Šobrīd man vēl neliekas, ka esmu tik veca, taču iespējams, ka kaut kad tam pievērsīšos. Būtu jauki, ja skolēni arī papētītu Lizuma vietvārdus. Svešam cilvēkam mūsu vietvārdi neko neizteiks, bet savējie vienmēr zinās, kur meklēt nosaukto vietu," uzskata lizumniete.

 

Kā runā lizumnieši?

 

- Kur tad ira pulka mellenes? Augstai kollā.

 

- Mēs ēdām kāpustus ar karūti.

 

- Sēņēs šodien biji?

 

- Es jau šūrīt piecēlos ostuņūs.