Dzirkstele.lv ARHĪVS

Bibliotēkas kaķis iedēvēts par Misiņu

Diāna Odumiņa

2007. gada 10. augusts 19:06

882
Bibliotēkas kaķis iedēvēts par Misiņu

Gulbenes bibliotēku otro gadu regulāri apmeklē kaķis no tuvējās daudzdzīvokļu mājas.

Bibliotēkā pastāstīja, ka runčukam ar baltraibo kažociņu bibliotēkas darbinieki devuši Misiņa vārdu par godu novadniekam, zinātniskās bibliogrāfijas pamatlicējam Latvijā Jānim Misiņam (1862-1945).

 

Runčukam vien zināmu iemeslu dēļ viņš labprātāk diendienā jau agri no rīta dodas uz bibliotēku, nevis dzīvo savās mājās vai pagalmā. Vasarā viņš gluži kā suns apsargā ieejas durvis pie bibliotēkas vai arī vaļojas brīvi atlaidies visā garumā uz sakarsušā asfalta trepju priekšā. Ziemā kaķis drosmīgi dodas iekšā bibliotēkā un vislabprātāk uzturas lasītavā, saritinoties uz kāda bibliotēkas apmeklētāju krēsla.

 

Otrdien kaķis ar iesauku Misiņš gluži kā šveicars pie ieejas durvīm bibliotēkā sagaidīja viesu delegāciju no Gruzijas. Gruzīnu draugi parakstīja nodoma līgumu savas pašvaldības sadarbībai ar Gulbenes pilsētas domi.

 

Pilsētas vadītājs Nikolajs Stepanovs, kas veda gruzīnu draugus uz bibliotēku, "Dzirkstelei" atzina, ka mirkli minstinājies, vai Misiņu no durvju priekšas dzīt projām šajā brīdī.

 

"Sapratu, ka to nedrīkst darīt. Viņš savā ziņā ir tāds kā simbols," teica N.Stepanovs.

 

Pēc gruzīnu delegācijas apmēram divas stundas ilgās uzturēšanās un līguma parakstīšanas svinīgā brīža Misiņš viesus joprojām gaidīja pie bibliotēkas durvīm, it kā gribēdams pavadīt un vēlēt laimīgu ceļu.

 

Gulbenes bibliotēka šogad nosvinējusi 60 gadu jubileju. Pēc bibliotēkā apkopotās statistikas, vidēji dienā te atnāk 250 cilvēku. Runci Misiņu pazīst katrs no viņiem. Iespējams, arī viņš atpazīst Gulbenes grāmatu draugus, ja ne pēc sejas, tad pēc grāmatu smaržas.

 

Otrdien runcis vārdā Misiņš pie Gulbenes bibliotēkas sagaidīja un pavadīja delegāciju no Gruzijas. Foto: Diāna Odumiņa