Dzirkstele.lv ARHĪVS

Jātnieki uz skrejoša zirga sniedz skaistus priekšnesumus

Evita Brokāne

2007. gada 9. augusts 09:00

3182
Jātnieki uz skrejoša zirga sniedz skaistus priekšnesumus

Stāmerienas pagasta zemnieku saimniecībā "Pilssēta" vasara ir darbīgākais laiks. Gandrīz katru sestdienu un svētdienu saimniecībā viesojas kāzinieki, kas vēlas redzēt zirgu paraugdemonstrējumus, ir jāpiedalās arī dažādos pasākumos.

Pagājušajās brīvdienās Stāmerienas jaunie jātnieki ar savu priekšnesumu voltižēšanā jeb vingrošanā uz skrejoša zirga piedalījās jātnieku sporta svētkos Madonas rajona Cesvainē, bet tagad jau sākuši gatavoties Bānīša svētkiem.

 

"Cilvēkiem patīk noraudzīties zirgu paraugdemonstrējumos. Tas ir ļoti skaists priekšnesums. Kāzinieki, piemēram, labprāt izmanto šo šovu, lai dažādotu kāzu pasākumus. Ziemā vairāk darām melno darbu, savukārt vasarā daudz piedalāmies svētkos," norāda saimniecības galvenā zirgkope un trenere Anita Aizpuriete.

 

A.Aizpuriete stāsta, ka viņu zirgi tiek trenēti gan voltižēšanā, gan arī figurālajā jāšanā.

 

"Apmācīti tiek septiņi zirgi. Ar zirgiem darbojas jaunieši gan no Gulbenes, gan Stāmerienas, gan arī meitene no Jelgavas, kas vasarā dzīvo šeit pie vecmammas. Arī mazi bērni pie mums trenējas. Sākums jau ir viegls, bet pēc tam kļūst grūtāk," saka trenere, piebilstot, ka cilvēkam pašam arī ir jāgrib trenēties.

 

"Lai viss skaisti izdotos daudz kas ir atkarīgs, protams, arī no zirga un viņa rakstura. Ir zirgi, kas ir viegli apmācāmi, ir arī tādi, kas iedzimtības vai šķirnes dēļ grūtāk padodas apmācībai. Taču arī pašam cilvēkam ir jābūt talantīgam, viņš nedrīkst baidīties un just nepatiku pret šo nodarbi, citādi nekas neizdosies," atzīst A.Aizpuriete.

 

Treniņi "Pilssētā" notiek gandrīz katru dienu. Šķēršļu pārvarēšanā šīs saimniecības zirgi un jātnieki nav startējuši, taču trenere saka, ka arī šis jāšanas sporta veids tiks atsākts.

 

Saimniecībā "Pilssēta" šobrīd ir 17 zirgi. Šogad jau ir dzimuši trīs kumeliņi un viens vēl nāks pasaulē.