Dzirkstele.lv ARHĪVS

Atkal sākas riņķa dancis ap dotācijām

Malda Ilgaža

2013. gada 13. augusts 00:00

154
Atkal sākas riņķa dancis ap dotācijām

Pasažieru pārvadātāji ir sašutuši par to, ka Satiksmes ministrija un Autotransporta direkcija ir iesniegusi dotāciju pieprasījumu 2014.gadam tādā apjomā, ka atkal nāksies domāt, kā izdzīvot.
„Mēs, vietējas nozīmes reģionālie pasažieru pārvadātāji, nevaram plānot savu darbu nākamajā gadā, nezinot, vai par padarīto darbu tiks samaksāts pilnā apmērā,” saka SIA „Gulbenes autobuss” valdes loceklis Aloizs Priedeslaipa.
Latvijas Autoostu un reģionālo pārvadātāju asociācija, kurā ietilpst arī „Gulbenes autobuss”, norāda, ka šis ir jau ceturtais gads, kad netiek veikts ekonomiski pamatots un pasūtītajam pārvadājumu apjomam atbilstošs valsts dotāciju pieprasījums. Katra gada beigās pasažieru pārvadātājiem ar lūgšanu jāizlūdzas pilna samaksa par paveikto darbu. Pārvadātāji meklē arī dažādus ārkārtas risinājumus.
„Lai mēs varētu pasažieriem sniegt pakalpojumus tādā pašā apmērā kā līdz šim, tad  dotācijām ir jābūt vismaz pagājušā gada līmenī. Nepietiekams to apjoms neļaus veikt pārvadājumus pilnā apmērā. Atkal ir sācies vecais riņķa dancis, kad mēs, pasažieru pārvadātāji, cīnāmies ar naudas problēmām. Labi, ka vismaz šī gada pirmajā pusē tika samaksāts par pagājušajā gadā paveikto darbu, bet nav zināms, kas notiks šā gada beigās, jo, lai samaksātu par pirmā ceturkšņa darbu, nauda tika ņemta no pēdējam ceturksnim paredzētā finansējuma. Otro un trešo ceturksni strādājam mīnusā. Ja dotāciju apjoms būs mazāks 2014.gadā, cietēji būs pasažieri. Pasažieru pārvadātājiem visiem kopīgi ir jādomā, kā strādāt tālāk, jo tā nevar turpināties,” saka A.Priedeslaipa. 
Viņš piedalīsies arī asociācijas sapulcē, kas 28.augustā notiks Ogrē, lai kopīgi runātu par situāciju, kāda izveidojusies vietējos reģionālajos pārvadājumos. Sapulcē lems arī par kārtējo pārvadātāju protesta akciju un iespējamo pieprasījumu dažu atbildīgo ierēdņu demisijai. „Ja tiks rīkota protesta akcija, esam gatavi tajā piedalīties,” piebilst valdes loceklis.