Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kanalizācijā izlej 18 litrus degvīna

Diāna Odumiņa

2013. gada 13. augusts 00:00

420
Kanalizācijā izlej 18 litrus degvīna

Kā notiek konfiscēta nezināmas izcelsmes nelegālā alkohola iznīcināšana? Ar Valsts ieņēmumu dienesta laipnu aicinājumu “Dzirkstele” piektdien, 9.augustā, piedalījās kārtējā šādā procesā, vērojot, kā notika atbrīvošanās no 18 litriem un 236 mililitriem 40 procentu stipra degvīna ar stipri paaugstinātu metanola (indīgs, degošs spirts) piemaisījumu.
Tas norisinājās Valsts policijas telpās Gulbenē. Degvīns tika izliets kanalizācijā no četriem piecu litru tilpuma plastmasas traukiem, kuri arī pēc tam tika iznīcināti, tos samīdot.
Šīs darbības veica komisija divu cilvēku sastāvā - Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes darbiniece Valentīna Saukante no Valmieras kopā ar Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Gulbenes iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšnieci Artu Kraukli.
“Dzirkstele” noskaidroja, ka šis alkohols tika konfiscēts kādas administratīvās lietas gaitā Gulbenes novadā pagājušajā gadā. Viss, ko policija konfiscē administratīvo procesu lietvedībās, arī cigaretes vai degvielu, tiek nodots Valsts ieņēmumu dienestam. “Dienests šo mantu vai nu paņem, vai iznīcina – viens vai otrs,” laikrakstam skaidroja A.Kraukle.
No konfiscēšanas līdz iznīcināšanai konfiscētajiem 18 litriem degvīna bija garš un ilgs ceļš. Vispirms tika veikta ekspertīze, kurā noskaidroja šķidruma sastāvu, taču neizdevās gūt atbildi, vai minētais degvīns ir izgatavots rūpnieciski. Pa to laiku konfiscētais degvīns bija kļuvis par valstij piekritīgo mantu un glabājās Rīgā, bet pēc tam tika pārvests uz Valmieru, bet no tās – atpakaļ uz Gulbeni, lai šeit to iznīcinātu. Kad degvīna izliešana policijas tualetes kanalizācijā bija pabeigta, tika uzrakstīts iznīcināšanas akts.