Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ir vai nav jāpērk darba burtnīcas?

Inita Savicka

2013. gada 15. augusts 13:07

374
Ir vai nav jāpērk darba burtnīcas?

Vēl pusmēnesis un sāksies jaunais mācību gads, tāpēc tas neizbrīna, ka “Dzirksteles” redakcijā palaikam atskan telefona zvani un vecāki jautā pēc palīdzības, jo īsti neesot skaidrs, ir vai nav jāpērk darba burtnīcas.
Pārejas periods
Gulbenes novada domes Izglītības, kultūras un sporta nodaļas vadītājs Arnis Šķēls skaidro, ka ir pieņemti grozījumi Izglītības likumā, kuri precīzi nosaka, kas ir mācību līdzekļi, kura ir valsts, kura pašvaldības un kura vecāku daļa. Šobrīd arī likums nosaka, ka skolas padome var lemt par nepieciešamajiem mācību līdzekļiem, kādi būtu būtu jāiegādājas vecākiem. Bet valsts šobrīd ir pateikusi, ka tā svešvalodu un sociālo zinību darba burtnīcām finansējumu piešķirs.

“Cik zinu, skola, piemēram, var lūgt ziedojumu, kas noteikti nav obligāts, bet arī šāda prakse ir,” saka A.Šķēls.
Viņš stāsta, ka šajā novilcinātajā procesā ar darba burtnīcām skolas ir kā ķīlnieki, jo diskusijas jau sākās gada sākumā. Tiesībsarga piespiedu rezultātā Izglītības un zinātnes ministrija uzsāka darbības procesu, bet, kamēr tika izietas visas institūcijas, kā arī iziets cauri Saeimai, tas prasīja laiku, līdz ar to skolu vadība  un skolotāji tikuši nostādīti neapskaužamā situācijā. Tuvojās mācību gada beigas, bet skaidrības vēl nebija, līdz ar to bija jāmodelē situācija, lai septembrī nebūtu jāsāk domāt, ko darīt.
“Šobrīd ir zināma veida pārejas periods, kad ar sapratni vajadzētu izturēties skolai pret vecākiem un vecākiem pret skolu,” saka A.Šķēls un norāda, ka nekāda piespiešana un uzstājība no skolas puses, ka obligāti ir jāiegādājas viena vai otra darba burtnīca, nav pieļaujama.
Viņš arī stāsta, ka līdztekus notiek diskusija par darba burtnīcu lietderību un nepieciešamību.

“Te nu gan skolu kolektīviem kā profesionāļiem ir jāizvērtē to nepieciešamība un droši vien būtu līdz minimumam jāsamazina darba burtnīcu iegādes resursi. Iepriekšējos gados lieta ar darba burtnīcām bija atstāta pašplūsmā. Vecāki arī bieži vien pamatoti norādīja, ka daļa ir aizpildīta, tāpēc neredz jēgu šim pasākumam.”
Pērk kancelejas preces
Grāmatnīcā “Zvaigzne ABC” “Dzirkstele” noskaidroja, ka pārdevējas nemaz nedrīkstot vecākiem tirgot darba burtnīcas, jo tāds esot rīkojums “no augšas”. Ja arī kāds vecāks tomēr gribot pirkt darba burtnīcas, viņš esot jāatrunā tomēr nepirkt. Šajās dienās vecāki jau nākot un aktīvi iegādājoties kancelejas preces un skolas somas.
Arī otrā grāmatnīcā “Globuss” “Dzirkstelei” stāsta, ka vēl augusta sākumā skolai nepieciešamo lietu pirkšana ritējusi gausi. Mazliet lielāka aktivitāte tiekot novērota šajās dienās, vecāki galvenokārt pērkot kancelejas preces un skolas somas. Ar pirkšanu vecāki nesteidzoties, iespējams, tas tāpēc, ka neesot jāpērk darba burtnīcas, bet tomēr esot vecāki, kas izlemj saviem bērniem darba burtnīcas pirkt. Liteniete Sintija Slaidiņa, kurai šogad skolā jāpalaiž četri bērni, stāsta, ka jau sāk iegādāties nepieciešamās lietas skolai, tostarp arī skolas somas. Viņa nenoliedz, ka tas esot atvieglojums, ka nav jāpērk darba burtnīcas, bet tajā pašā laikā esot bažas, ka septembrī var kaut kas mainīties un rezultātā tomēr tās būs jānopērk. ◆