Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pretendē uz stipendiju

Evita Brokāne

2013. gada 16. augusts 12:32

480
Pretendē uz stipendiju

Šosezon pirmo reizi Latvijas autosporta vēsturē tika izsludināta „OKartes Autosporta Akadēmijas” stipendija attīstībai. Jebkurš jaunietis vecumā no 14 līdz 23 gadiem, kuram ir izsniegta Latvijas Automobiļu Federācijas autosportista licence kādā no autosporta veidiem, varēja pieteikt sevi cīņai par 10 000 eiro vērto stipendiju, kas tiks piešķirta perspektīvākajam Latvijas jaunajam autosportistam.
Akadēmijā šogad ir uzņemti 20 jaunie censoņi, starp kuriem ir arī divi 16 gadus veci Gulbenes puiši – Oto Niks Patmalnieks un Niks Kanders. Jauniešiem būs ne tikai jāpiedalās sacensībās, viņiem tiks nodrošinātas arī apmācības pie autosporta jomas profesionāļiem. Balstoties uz sportiskajiem rezultātiem, Latvijas Automobiļu Federācija izraudzīsies maksimums 10 finālistus. Tiem pievienosies vēl viens, par kuru interneta vietnē “www.autoakademija.lv” būs nobalsojuši visvairāk līdzjutēju. Ikviens aicināts atbalstīt un aktīvi balsot arī par Gulbenes puišiem! Balsošana ilgs līdz septembra beigām. Finālā oktobrī jaunajiem autosportistiem būs jāsagatavo prezentācijas par sevi, kā arī par vīziju autosportista karjeras attīstībai 2014.gada sezonā un turpmāk.

Galvenais – nokļūt līdz finišam
Oto par savu aizraušanos ar autosportu saka tā: „Es mīlu autosportu!” Šī aizraušanās sākusies tādēļ, ka viņa tētis Jānis Patmalnieks vēl pirms kāda laika nodarbojās ar autosportu, tagad šīs prasmes pārņēmis Oto. „Sekoju līdzi, kā tētis startē, man tas ļoti patika. Tā kādā reizē ziemā, kad man bija 12 gadu, tētis paņēma mani līdzi uz ezeru un iedeva pamēģināt izbraukt. Izbraucu aplīti, tētis redzēja, ka man sanāk, tā pamazām arī sākām trenēties un piedalīties arī sacensībās. Sākumā startēju supersprintos, ziemas un vasaras sprintos, pagājušajā gadā supersprintā izcīnīju čempiona titulu „4WD Open” klasē un arī junioru klasē. Bet tagad jau esmu nonācis līdz rallijsprintam,” stāsta Oto. Arī rīt viņš startēs rallijsprinta čempionāta posmā Jēkabpilī un mēģinās uzrādīt pēc iespējas labākus rezultātus. „Tehnika ir kārtībā, tik jābrauc! Ļoti liels palīgs un padomdevējs man ir tētis. Viņš dod padomus braukšanā un dara visu iespējamo, lai es varētu startēt sacensībās. Liels paldies viņam par to!” saka jaunietis.
Oto atzīst, ka liela nozīme braukšanas rezultātu uzlabošanā ir arī treniņiem, taču tie prasa arī finansiālus ieguldījumus. Viņam šogad nav bijis sevišķi daudz treniņu, varētu pat teikt, ka arī sacensības ir kā treniņš.
Dodoties trasē, Oto nedomā ne par ko citu, izņemot to, kā nokļūt līdz finišam. „Es nebaidos no ātruma, nedomāju par kūleņošanu, lielākās bailes ir par to, ka nefinišēsi, protams, negribas arī sadauzīt mašīnu, jo tas ir finansiāli sāpīgi. Taču pirms starta ir jāmēģina sevi noskaņot un izvirzīt mērķi tikt līdz finišam, un tad jācenšas to izdarīt pēc iespējas labāk!” Oto atzīst, ka trasē ir neaprakstāmas sajūtas. Piedaloties sacensībās, viņš gūst daudz labu emociju, viņam patīk šis process.
Runājot par kandidēšanu uz stipendiju, Oto atzīst, ka tā viņam būtu liels atspaids – būtu iespēja daudz vairāk trenēties un tādējādi arī uzlabot rezultātus. Oto cer, ka viņš varēs turpināt savas gaitas autosportā un pamazām virzīties arvien augstāk. 

Ir jāpatīk tas, ko dari
Arī Niks pieteicies stipendijai, līdzīgu mērķu vadīts. Par pieteikšanos autosporta stipendijai Niks uzzinājis internetā, un tas viņam licies labs piedāvājums. Tāpat kā visi pārējie jaunieši, arī viņš vēlētos iegūt šo stipendiju. Viņš vēlas attīstīt savas prasmes autosportā un arī uzlabot savu auto. Protams, piedalīšanās šajā projektā ir arī iespēja iegūt jaunus paziņas un gūt jaunas zināšanas.
Nika aizraušanās ar autosportu sākusies, kad pirms trim gadiem kāds paziņa iedevis izbraukt ar savu auto, kas ir ļoti līdzīgs tam, kāds tagad ir Nikam. „Mani tas aizrāva, un pirms nedaudz vairāk kā gada radās iespēja nopirkt arī savu mašīnu – tā arī sāku piedalīties sacensībās. Startēju supersprintā un šogad arī minirallijā. Nākamais solis droši vien būtu startēt rallijsprintā, bet nākotnē, protams, gribētos braukt arī rallijā,” saka jaunietis. „Autosportā es varu izjust patīkamas emocijas, adrenalīnu, būt kopā ar interesantiem cilvēkiem.”
Arī Nika lielākais balsts un palīgs autosportā ir viņa tētis Didzis. Puisis ar viņu kopā startē arī minirallijā. Savas braukšanas prasmes Niks cenšas uzlabot treniņos. Vasarā to ir mazāk, bet ziemā viņš brauc trenēties gan uz ezeru, gan arī uz dažādām sacensībām. „Treniņi ir ļoti nozīmīgi, taču nozīme ir arī talantam un tam, vai tev patīk tas, ko tu dari,” ir pārliecināts Niks. Ja viņš nestartē sacensībās, nereti dodas uz tām arī vienkārši kā skatītājs, arī tā var gūt kādu pieredzi. „Arī internetā skatos dažādus video un lasu dažādu informāciju, taču, protams, visvairāk palīdz praktiskā braukšana.”
Jāpiebilst, ka Niks nodarbojas vēl arī ar velosportu un velosipēdu restaurēšanu.