Dzirkstele.lv ARHĪVS

Jāatbild par uzbrukumu

Diāna Odumiņa

2013. gada 16. augusts 12:32

340
Jāatbild par uzbrukumu

Atcelts attaisnojošais Gulbenes rajona tiesas spriedums kāda pensionāra apsūdzībā par vieglu miesas bojājumu tīšu nodarīšanu policistam brīdī, kad tas pildīja darba pienākumus. Tā lēmusi Vidzemes apgabaltiesa, kura Madonas tiesu namā otrdien, 13.augustā, skatīja šo lietu apelācijas instancē un paziņoja jauno spriedumu.


Piedzīs arī 500 latus
Tiesā “Dzirkstele” noskaidroja, ka apsūdzētais ir atzīts par vainīgu inkriminētajā noziegumā, kā arī ir pasludināts sods - nosacīta brīvības atņemšana uz pusgadu ar pārbaudes laiku uz deviņiem mēnešiem, nosakot par pienākumu piedalīties Valsts probācijas dienesta programmās. Turklāt par labu cietušajam no apsūdzētā tiks piedzīta 500 latu morālā kaitējuma kompensācija. Materiālo kompensāciju tiesa nenoteica.
“Ar šo tiesas spriedumu esmu ļoti apmierināts. Lietas izskatīšana notika objektīvi. Galvenokārt tika izvērtēti lietas materiāli. Uzskatu, ka pirms tam Gulbenes rajona tiesa, skatot šo lietu, nebija objektīva. Apsūdzētais vēl var sūdzēties Augstākajā tiesā. Tādas ir viņa tiesības,” “Dzirkstelei” saka cietušais.
Atgādināsim, ka Gulbenes rajona tiesas šajā lietā 25.februārī pasludinātais spriedums paredzēja  apsūdzēto pensionāru pilnībā attaisnot, kaut no apsūdzības izrietēja, ka viņš tikai sākumā it kā nav spējis identificēt policijas darbinieku, kurš tobrīd neesot bijis pilnā formas tērpā, kā liecinājis apsūdzētais. Taču pensionārs ir turpinājis policistam traucēt strādāt arī tad, kad, iespējams, jau bija sapratis, ka runā ar valsts varas pārstāvi. Uzbrucējs vēlāk centās skaidrot savu rīcību, aizbildinoties ar sliktu redzi un dzirdi. Policists no pensionāra saņēma spērienu pa seju, kā rezultātā cietušajam bija lauzts deguna kauls, sasista un nobrāzta kreisā roka.

Reaģējis uz palīgā saucieniem
Incidents notika Šķieneros 2011.gada 14.novembrī. Tobrīd 75 gadus vecais pensionārs, būdams kunga prātā (0,56 promiles izelpā), autobusa pieturvietā fiziski centās iespaidot 27 gadus vecu policijas darbinieku brīdī, kad tas likumīgi veica kādas trešās personas – 60 gadus veca iereibuša vīrieša – administratīvo aizturēšanu par atrašanos dzērumā sabiedriskā vietā, par ceļu satiksmes drošības traucēšanu un par nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām. Pats pensionārs “Dzirkstelei” skaidroja, ka palicis žēl vecā vīra, kuru, viņaprāt, bija satvēris gados jaunāks un spēcīgāks vīrietis. Pensionārs tikai gribējis aizstāvēt savu vienaudzi, kurš esot saucis pēc palīdzības.  Tūlīt pēc šā incidenta pensionāram sākotnēji bija uzsākts kriminālprocess daudz smagākā apsūdzībā – par uzbrukumu valsts pārstāvim vai citai valsts amatpersonai sakarā ar tās likumisku dienesta darbību. Tomēr vēlāk Gulbenes rajona prokuratūra pensionāram uzrādīja apsūdzību tikai par vieglu miesas bojājumu tīšu nodarīšanu, par ko Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.