Dzirkstele.lv ARHĪVS

Prognozē jauku rudeni

Inita Savicka

2013. gada 16. augusts 12:31

11
Prognozē jauku rudeni

Laika vērotājs Vilis Bukšs savā mājas lapā stāsta, kāds varētu būt rudens.
V.Bukšs skaidro, ka agra un bagātīga liepu ziedēšana jūnijā norāda uz bagātu rudeni un agru aukstumu. Tāpat arī pirmās dzeltenās lapas kokos, kas parādījās jūlijā, un koku vienāda dzeltēšana augustā norāda uz garu rudeni un vienādu ziemu. Savukārt dzeguze, kas savu kūkošanu beidza Jāņu laikā, liecina, ka rudens atnāks Miķeļu nedēļā. Nozīmīgajās vasaras dienās, kas raksturo rudeni, piemēram, Annā (26.jūlijs), 1. augustā un Labrencī (10.augusts), lielākoties bija saulains un sauss. Tas norāda, ka kopumā būs jauks rudens.

Ko stāsta ticējums?
Šogad ir daudz pīlādžogu, lai gan meža sērmūkšļi ar ogām nav tik raženi. Riekstu arī daudz, lai gan liela daļa no tiem ir „melni”. Toties ozoli ar zīlēm šogad nav tik bagāti. Ticējums vēstot, ja pīlādzim daudz ogu, būs garš un lietains rudens. “Tas atkal savukārt zīmē, ka būs kārtējais parastais un pierastais Latvijas rudens kopumā,” saka V.Bukšs.
Augusta pirmajās desmit dienās šovasar daudzviet bija karsts un sauss, tas paredz vējainu rudeni, it īpaši oktobri. Iespējams, ka šoruden var atkārtoties pagājušā gadsimta sešdesmito gadu rudens vētras.
Šogad ziemas izskaņā uz sniega bija stipra sērsna un ziema iestiepās līdz Vecajai Pavasara Mārai (7.aprīlis). Tādās reizēs nedēļā pirms Miķeļiem (29.septembris) iespējamas pirmās rudens salnas ne tikai tradicionālajās salnu vietās, bet daudzviet Latvijā.
Dienas, kas šogad īsajā pavasarī vēstīja par rudeni kopumā, rādīja, ka rudens būs vairāk sauss nekā slapjš. Arī temperatūras būs tuvu ikgadējām.

Septembra sākums – mēreni silts
Nozīmīgajās dienās janvārī un martā, kas raksturo septembri, bija sals un nebija būtisku nokrišņu. Tas rāda, ka septembra pirmā puse būs mēreni silta, saulaina un pārsvarā ar nokrišņiem īslaicīga lietus veidā. Laikā ap Rudens Māru (8.septembris) un mēneša vidū dažviet arī ducinās pērkons. Septembra otrajā pusē laika apstākļi būs mainīgi un nokrišņu būs vairāk. Kļūs vējaināks, bet bezvēja skaidrajās naktīs jau plašākā teritorijā varēs novērot rudens salnas. Oktobris būs ar ļoti mainīgiem laika apstākļiem. Mēneša sākumā būs vēl salīdzinoši silts un mitrs, bet laikā no Vecā Miķeļa (12.oktobris) līdz 22.oktobrim naktīs būs sals un dzestrie ziemeļrietumu vēji Vidzemē un Ziemeļlatgalē atnesīs arī pirmās sniegpārsliņas. Novembra pirmajā pusē iespējami mēreni nokrišņi un nelieli mīnusi naktīs. Mārtiņa mēneša otrajā pusē, laikā ap Katrīnām (25.novembris), būs jau lielāks sals, sniegs un dažviet arī putinās. Tālāk, atbilstoši vasaras zīmēm, sekos ar sniegu ne pārāk bagāta, bet ar periodiskiem stiprāka sala viļņiem vidēji auksta ziema.