Dzirkstele.lv ARHĪVS

Būs jāizvēlas savs elektroenerģijas tirgotājs

Inita Savicka

2013. gada 16. augusts 12:30

50
Būs jāizvēlas savs  elektroenerģijas tirgotājs

Kad Latvijā tiks pilnībā atvērts elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām, akciju sabiedrība “Sadales tīkls” būšot gatava tehniski nodrošināt sadarbību ar elektroenerģijas tirgotājiem.

Būs izvēles iespējas
AS „Sadales tīkls” komunikācijas direktore Renāte Meļķe skaidro, ka elektroenerģijas tirgus pilnīga atvēršana nozīmē, ka elektroenerģijas tirdzniecības cena Latvijā vairs netiks regulēta un arī mājsaimniecībām būs jāizvēlas savs elektroenerģijas tirgotājs un jāizvērtē sev piemērotākais piedāvājums.
SIA “Enefit”, kas ir otrais lielākais elektroenerģijas tirgotājs, valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers “Dzirkstelei” stāsta, ka patērētājiem jāzina tas, ka būs izvēles iespēja. “Mainīt elektroenerģijas tirgotāju ir vienkāršāk nekā mainīt mobilā telefona operatoru. Ja mobilajam telefonam jānomaina SIM karte, tad elektroenerģijā fiziski nekādas izmaiņas netiek veiktas,” stāsta J.Bethers.
Ja patērētājs izlems mainīt tirgotāju, tad viņam būtu jāsalīdzina elektroenerģijas piedāvājumi, ko piedāvā dažādi tirgotāji. “Ko tieši tirgotāji piedāvās, to varēs redzēt, kad tirgus aktivizēsies,” saka J.Bethers un piebilst, ka iedzīvotājiem esot jāsaprot, cik viņi aktīvi grib šajā procesā iesaistīties. Viņi varēs ignorēt šo procesu, un elektroenerģija vienalga viņiem būs. “Mēs redzam no vēstures, ka tie, kas ir aktīvāki elektroenerģijas tirgū, tomēr finansiāli ir izdevīgākā pozīcijā. Tie, kas iedziļinās, izvērtē alternatīvas, ilgtermiņā maksā mazāk,” norāda J.Bethers.
Ja neizvēlēsies tirgotāju?
R.Meļķe stāsta, ka elektroenerģijas tirgus atvēršana Latvijā tika uzsākta 2007.gada 1.jūlijā,  kad pirmie klienti sāka iegādāties elektroenerģiju brīvā tirgus apstākļos. Šobrīd elektroenerģiju brīvajā tirgū, individuāli izvēloties elektroenerģijas tirgotāju, pērk vairāk nekā 24 tūkstoši klientu, no tiem – aptuveni 3000 mājsaimniecības.
AS „Sadales tīkls” līdz šī gada 1.augustam ir noslēdzis sistēmas lietošanas līgumus ar 17 elektroenerģijas tirgotājiem.  AS „Sadales tīkls” kā elektroenerģijas piegādātājs ir infrastruktūras (piemēram, vadi, balsti, kabeļi) nodrošinātājs, lai elektroenerģija nonāktu līdz visiem klientiem saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem starp tirgotāju un klientiem.
Klienti no tirgus atvēršanas iegūs iespēju izvēlēties sev piemērotāko piedāvājumu, kas sastāv vai nu no zemākas cenas, ko piedāvā kāds no elektroenerģijas tirgotājiem, vai labāka, tieši viņa vajadzībām atbilstošāka pakalpojuma. Ja mājsaimniecība nebūs  izvēlējusies tirgotāju brīdī, kad elektroenerģijas tirgus tiks atvērts pilnībā, elektrības piegāde klientam netiks pārtraukta. Elektroenerģiju šajā gadījumā turpinās pārdot līdzšinējais tirgotājs. Informācija par elektroenerģijas tirgotājiem un tirgotāju maiņas procesu pieejama mājas lapā “www.sadalestikls.lv”.
J.Bethers stāsta, ka Gulbenes novadā ir 100 objekti, kuros “Enefit” pārdod elektroenerģiju. Vairāk tie ir tirdzniecības objekti – veikali, savukārt no elektroenerģijas patēriņa viedokļa visvairāk elektroenerģiju Gulbenes novadā viņu klientu lokā patērē kokapstrādes uzņēmumi.