Dzirkstele.lv ARHĪVS

Litene – bagāta ar riteņiem

Inita Savicka

2013. gada 20. augusts 00:00

6
Litene – bagāta ar riteņiem

Atraktīva, ar izdomu bagāta un interesanta aizritēja sestdiena Litenē. Svētku “Ar riteni uz Liteni” laikā netālu no pagastmājas tika atklāts simbolisks ritenis. Tas tagad ir vides objekts skaistumam.

Iespējams, lielākais ritenis Latvijā
Litenes pagasta pārvaldes vadītājs Vilnis Lapiņš, svinīgi atklājot šo vides objektu, stāstīja, ka gada sākumā kopā pulcējās tie, kas grib un vēlas nodarboties ar tūrismu. Jau pirmajā tikšanās reizē tikušas izrunātas daudzas lietas un viena no tām bijusi – izveidot vienu apskates objektu Litenē, kas patiktu pašiem un kas piesaistītu arī ciemiņu uzmanību. Tapa ideja un projekts, kas guva 300 latu lielu atbalstu biedrībā “Sateka”. “Projekta realizācija bija ilga. Sākām ar to, ka bērni, kuriem palīdzēja arī vecāki, skolā zīmēja zīmējumus, lai varētu atrast ideju, kā šo vides objektu gatavot. Konkurss beidzās, un tajā piedalījās vairāk nekā 20 dalībnieki. Tad stingra žūrija lēma par rezultātiem. Katrā zīmējumā bija atrodama kāda maza ideja. Ikviens var apskatīt šos zīmējumus, smelties idejas un radīt tālāk riteņus, jo domāju, ka šis ritenis, kurš tiek atklāts tagad, nebūs vienīgais Litenē. Riteņi taps pie uzņēmumiem un mājām,” svētku laikā sacīja V.Lapiņš.
Vides objekta atklāšanas brīdī skanēja ovācijas un aplausi. Klātesošie izmantoja izdevību nofotografēties pie tā, kā arī sprieda, ka tas tagad Litenē ir iespaidīgs tūrisma objekts. Izskanēja arī minējums, vai tik šis nav lielākais ritenis visā Latvijā. Kopīgiem spēkiem vietējie pie vides objekta bija radījuši arī skaistu ziedu paklāju.
Svinīgajā brīdī sumināti tika bērni, kas piedalījās konkursā, bet vislielākais paldies tika teikts darba autoram – litenietim Guntim Vaskim. Mēneša laikā viņš pats saviem spēkiem izgatavojis šo vides objektu – riteni.

Dodas parādes braucienā
Litene noteikti ir bagāta ar riteņiem. Jau pirms vides objekta atklāšanas vietējie pagasta iedzīvotāji – mazi un lieli - pulcējās ar izrotātiem riteņiem, jo pēc objekta atklāšanas notika parādes brauciens ar riteņiem pa Liteni. Tas, ka litenieši ir ar fantāziju un izdomu bagāti, liecināja viņu izrotātie velosipēdi. Evita, kura dzīvo Litenē piecus gadus un ir divu mazu bērnu māmiņa, “Dzirkstelei” saka, ka šāds pasākums Litenē ir pirmo reizi. Arī velosipēdu parāde notiek pirmo reizi. “Man patīk gan jaunais vides objekts, kas tagad būs Litenē, gan arī riteņu parāde,” saka Evita.
Jaunietes Elija un Sannija, kuras uz pasākumu ieradušās ar izpušķotiem velosipēdiem, saka, ka nevarējušas palaist garām izdevību piedalīties parādes braucienā.
Vietējie cer, ka riteņu parāde būs jauka tradīcija, kas turpināsies arī nākamajos gados pagastā.
Svētkos piedalījās arī biedrības “Gulces Gēns” puiši, kas vietējiem rādīja veiklības braucienus un dažādus trikus, kurus litenieši uzņēma ar skaļām ovācijām. “Gulces Gēna” puiši aicināja tos vietējos, kuriem patika viņu uzstāšanās, nobalsot par viņiem “Labajos darbos”, jo viņiem ir sapnis izveidot iekštelpu skeitparku.
Pasākums turpinājās pie skolas, kur norisinājās riteņbraukšanas sacensības dažādu vecumu grupām, bet tie, kas nebrauca ar riteņiem, devās uz stadionu, kur notika nopietnas un nenopietnas sporta sacensības, savukārt bērni varēja izpriecāties piepūšamajās atrakcijās.