Dzirkstele.lv ARHĪVS

Deputāti izsijā projektus

Inita Savicka

2013. gada 22. augusts 00:00

350
Deputāti izsijā projektus

Vai atbalstīt energoefektivitātes paaugstināšanas projektus skolām ar tik lieliem līdzfinansējumiem no pašvaldības puses, ja jāturpina diskusija par skolu tīkla optimizāciju, deputāti lēma novada domes sēdē.

Priekšlikums - nesteigties
Deputāti aptuveni pusstundu diskutēja par Tirzas pamatskolas un sporta zāles ēkas, Gulbenes Bērzu pamatskolas, Stāķu pamatskolas ēku, Gulbenes vidusskolas un Gulbenes bibliotēkas energoefektivitātes paaugstināšanas projektu atbalstīšanu. Novada domes priekšsēdētājs Nikolajs Stepanovs norādīja, ka visiem šiem projektiem ir nepieciešami lieli līdzfinansējumi. Piemēram, Tirzas gadījumā tie ir 47 procenti jeb gandrīz 120 000 latu.
Bērzu sākumskolas energoefektivitātes paaugstināšanas projekta atbalstīšanas gadījumā būtu nepieciešams līdzfinansējums 81 procenta apmērā jeb aptuveni 210 000 latu. Novada domes izpilddirektore Sarmīte Krišāne informēja, ka skolai plānota daļa logu nomaiņas, ārējo konstrukciju siltināšana. Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andis Caunītis piebilda, ka arī paredzēta atsevišķu radiatoru nomaiņa.
N.Stepanovs deputātiem uzsvēra, ka “mums būs jārunā par skolu tīklu aptuveni uz 2015.gadu”. Viņa priekšlikums – ar šo objektu nesteigties un atstāt to uz nākamo finansēšanas periodu.
Stāķu pamatskolas ēku energoefektivitātes paaugstināšanas projekta atbalstīšanas gadījumā būtu nepieciešamas līdzfinansējums 68 procentu apmērā jeb aptuveni 403 000 latu. Stradu pagasta pārvaldes vadītājs Juris Duļbinskis informēja, ka visām trim ēkām paredzēts veikt siltināšanas darbus. Skolas ēkai tie daļēji esot veikti, vislielākie siltuma zudumi ir Stāķu sporta namā. Viņš arī rosināja ar tik lielu līdzfinansējumu tomēr nestartēt un gaidīt labāku programmu.
Gulbenes vidusskolas energoefektivitātes paaugstināšanas projekta atbalstīšanas gadījumā būtu nepieciešams līdzfinansējums 47 procentu apmērā jeb aptuveni 86 000 latu. Novada domes izpilddirektore rosināja šo projektu atbalstīt, jo starp Gulbenes novada valsts ģimnāziju un vidusskolu top arī piebūve, līdz ar to tur varētu izveidot izcilu Gulbenes pilsētas izglītības attīstības centru. Deputāte Sandra Daudziņa piebilda, ka vidusskolas ēkai ir arī ļoti lielas apkures izmaksas ziemā un pēc projekta realizēšanas tās varētu samazināties.
Bibliotēku atbalsta
Gulbenes bibliotēkai būtu nepieciešams līdzfinansējums aptuveni 59 procentu apmērā jeb vairāk nekā 60 000 latu. S.Krišāne norādīja, ka bibliotēkai diezgan sliktā stāvoklī ir jumta konstrukcija, jumts vietām tek un bojājas sienas.
Deputāti lēma atbalstīt Gulbenes vidusskolas un Gulbenes bibliotēkas energoefektivitātes paaugstināšanas projektus, bet neatbalstīt Tirzas pamatskolas un sporta zāles ēkas, Gulbenes Bērzu sākumskolas un Stāķu pamatskolas ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas projektus.
N.Stepanovs norādīja, ka neatbalstītie projekti netiek aizmirsti, līdzko būs iespēja startēt kādā programmā, tas tikšot darīts.
Lai sildītu ūdeni, izmantos saules kolektorus
Bez īpašām diskusijām deputāti novada domes sēdē lēma atbalstīt Gulbenes 3. pirmsskolas izglītības iestādes “Auseklītis” energoefektivitātes uzlabošanas projektu. Projektā paredzēta siltināšana un saules kolektoru uzstādīšana. Deputāts Andris Apinītis sprieda, kāda būs saules kolektora efektivitāte, pēc viņa rīcībā esošās informācijas tas esot tāds diezgan dārgs prieks. “Protams, tā ir ekoloģiska un zaļā enerģija, bet varbūt kādam projektam arī jābūt, lai mēs dabā redzētu, ko tas nozīmē,” teica A.Apinīts. N.Stepanovs piebilda, ka paskatīsies, kā veiksies, jo “savā ziņā mums tā ir inovācija”.