Dzirkstele.lv ARHĪVS

Diskvalificē par dopingu

Evita Brokāne

2013. gada 27. augusts 00:00

841
Diskvalificē par dopingu

Latvijas Pauerliftinga federācija nolēmusi diskvalificēt sporta kluba „Gulbenes K.S.P” sportistu Gintu Šķenderu par aizliegtas vielas lietošanu, ko konstatējusi Sporta medicīnas valsts aģentūra.
Analīzes G.Šķenderam veiktas 5.maijā Latvijas čempionāta jauniešiem un junioriem spēka trīscīņā laikā. G.Šķendera analīžu paraugs uzrādījis vairāku indikatoru klātbūtni, kas pārliecinoši liecināja par sportā aizliegtu vielu lietošanu.

Divu gadu diskvalifikācija
Pats sportists paskaidrojumā noliedz dopinga preparātu lietošanu. Viņš apgalvo, ka nezina, kā aizliegtās vielas nonākušas viņa organismā, un kā iespējamo dopinga vielu avotu min lietotos uztura bagātinātājus. Iesniegumā sportists pavēstījis, ka atsakās no B proves pārbaudes. Saskaņā ar Pasaules Antidopinga kodeksu atteikšanās no B daļas analīzes ir klasificējama kā pietiekams pierādījums, lai atzītu, ka atlēts pārkāpis pasaules Antidopinga kodeksu, tā teikts disciplinārās komisijas sēdes lēmumā.
Latvijas Pauerliftinga federācijas Disciplinārā komiteja G.Šķenderam piespriedusi divu gadu diskvalifikāciju, kas beigsies 2015.gada 4.augustā, kā arī piemērots 150 latu naudas sods. Tāpat anulēti visi viņa sasniegtie Latvijas rekordi pauerliftingā kopš 2011.gada 1.janvāra.

Milzīgs pārsteigums
Sporta kluba „Gulbenes K.S.P.” pārstāvis un pilnvarotā persona Aigars Cīrulis norāda, ka ne sporta klubs, ne pats sportists joprojām nav personīgi saņēmuši federācijas lēmumu, lai gan sabiedrībai tas ir paziņots. „Arī lēmuma pieņemšanā ne sportists, ne kluba pārstāvji nepiedalījās, kas ir diezgan absurdi. Protams, G.Šķenders šo lēmumu ir pārsūdzējis Latvijas Sporta federāciju Padomes strīdu izskatīšanas komitejā,” saka A.Cīrulis. „Gan Gints, gan kluba administrācija nepiekrīt arī tam, ka Ginta vaina ir pierādīta, jo viņš ir atteicies no B proves pārbaudes. Šīs B proves pārbaudes cilvēkam ir jāveic Somijā par saviem līdzekļiem, un izmaksas ir 700 lati. Šis sportists nav profesionālis, bet gan amatieris, viņš sporto un startē sacensībās brīvajā laikā, kāpēc viņam būtu sava nauda jāiegulda, lai pierādītu, ka viņš nav vainīgs. Turklāt pats Gints atzina, ka viņš nebūtu nodevis analīzes, ja viņš zinātu, ka nav „tīrs”. Gan viņam, gan arī klubam tas ir milzīgs pārsteigums. Absurdi ir arī tas, ka Gintam tiek anulēti visi rekordi ar atpakaļejošu datumu, lai gan kontrole ir veikta tikai šogad un nav pierādījumu, ka viņš ir lietojis neatļautās vielas iepriekšējos gados.”
Runājot par kluba attieksmi pret aizliegto vielu lietošanu, A.Cīrulis piebilst, ka lielākā daļa sportistu ir pilngadīgi un klubs nevar izkontrolēt un aizliegt viņiem kaut ko darīt. „Protams, ar sportistiem par to tiek runāts un viņi zina kluba nostāju šajā jautājumā, taču vai tas viņus atturēs no lietošanas? Tā būs viņu pašu nostāja un izvēle, tāpat kā sabiedrības izvēle lietot alkoholu vai nelietot. Sporta klubs ir radīts, lai dotu iespēju atlētiem trenēties un startēt sacensībās. Neviens viņiem to nespiež darīt. Sporta klubam nav pats svarīgākais saņemt kausus un izcīnīt labus rezultātus, riskējot ar sportistu veselību. Mums tas nav vajadzīgs!” uzsver A.Cīrulis. 
Šobrīd sporta klubs ir ieņēmis nogaidošu pozīciju. Pašreiz vēl arī nav skaidrs par turpmākajiem kluba startiem zem šīs federācijas.