Dzirkstele.lv ARHĪVS

Mācības uzsāks aptuveni 200 pirmklasnieki

Inita Savicka

2013. gada 27. augusts 00:00

187
Mācības uzsāks aptuveni 200 pirmklasnieki

Vēl tikai dažas dienas, un atkal skanēs skolas zvans. Tā kā šogad 1.septembris ir svētdien, tad pirmā skolas diena šajā mācību gadā ir
2.septembrī. Zinību diena ir īpaša mazajiem pirmklasniekiem, jo viņi uzsāk savas skolas gaitas.

Kopumā skolēnu skaits turpina samazināties
Gulbenes novada domes Izglītības, kultūras un sporta nodaļas vadītājs Arnis Šķēls “Dzirksteli” informē, ka pirmklasnieku skaits šajā mācību gadā orientējoši varētu būt tāds pats kā pērnajā mācību gadā – apmēram 200 pirmklasnieki. Savukārt kopumā skolēnu skaits Gulbenes novada skolās jaunajā mācību gadā būs mazāks.
Gulbenes 2.vidusskolas direktore Edīte Kanaviņa stāsta, ka šajā mācību gadā skolā būs trīs pirmās klases, un katrā klasē prognozējamais pirmklasnieku skaits ir aptuveni 15. Savukārt 10.klase būs viena un tajā mācīsies apmēram 18 skolēni.
Gulbenes vidusskolā tāpat kā pērn būs divas pirmās klases un tajās prognozēts, ka kopā mācīsies 44 skolēni, savukārt 10.klase būs viena, kurā zinības apgūs 22 skolēni. Savukārt Bērzu sākumskolā plānots, ka būs, kā direktore Vija Čakare uzsver, viena laba, jauka pirmīšu klase.
Gulbenes novada valsts ģimnāzijas direktore Lidija Ķeķere stāsta, ka ģimnāzijā būs divas 10.klases, kurās kopumā mācīsies 31 skolēns.
Galgauskas pamatskolas direktore Iveta Dzene stāsta, ka šobrīd plānots, ka skolā būs 6 pirmklasnieki, bet pieļauj iespēju, ka varētu būt arī septiņi. Līdzīga situācija ir Tirzas pamatskolā, jo arī tur visticamāk, ka 1.klasē mācīsies 6 skolēni. Arī Stāmerienas pamatskolā varētu būt, ka 1.klasē mācības uzsāks 6 skolēni. Litenes pamatskolā šobrīd ir 5 pirmklasnieki.
Lizuma vidusskolā 1.klases gaitas varētu uzsākt 8 skolēni, arī 10.klasē prognozēts tāds pats skolēnu skaits. “Vēl var mainīties,” norāda Lizuma vidusskolas direktore Irēna Ābeltiņa.
Druvienas pamatskolas direktore Velga Černoglazova stāsta, ka viņiem diemžēl būšot tikai 3 pirmklasnieki un, visticamāk, lielākā daļa mācību priekšmetu būs apvienoti ar 2.klasi.

Iecienīti – pavāri un automehāniķi
Rankas profesionālās vidusskolas direktors Miķelis Kučinskis stāsta, ka šajā mācību gadā ļoti daudzi vēlējušies apgūt tieši pavāra profesiju. “Uz pavāriem tik lielu grupu, cik bija gribētāju, pat nevarējām uzņemt,” saka M.Kučinskis. Šogad būs arī divas Eiropas grupas, kur var iegūt kvalifikāciju – pavārs vai motorzāģa vadītājs. Eiropas grupā stājas jaunieši vecumā no 17 līdz 25 gadiem ar pamata vai vidusskolas izglītību. Skolā šajā mācību gadā mācīsies gan Gulbenes novada jaunieši, gan arī jaunieši no Madonas, Balviem, Valmieras, Alūksnes un pat Valkas.
Jaungulbenes profesionālās vidusskolas direktore Valentīna Jermaševiča stāsta, ka šajā mācību gadā iecienīta ir tradicionālā izglītības programma – autotransports. “Mums šogad ir arī divas Eiropas grupas, kur var iegūt kvalifikāciju - autoelektriķis vai grāmatvedis. Tās ir iecienītas, un uz tām daudzi ir pieteikušies. Jāsaka, ka iecienīta ir arī tūrisma programma,” stāsta skolas direktore un piebilst, ka skolā mācīsies skolēni gan no Gulbenes, Balviem, Madonas, pa kādam arī no Rīgas, Jēkabpils un citām Latvijas vietām.