Dzirkstele.lv ARHĪVS

Sapulcina jaunības dienu čomus

Diāna Odumiņa

2013. gada 27. augusts 00:00

673
Sapulcina jaunības dienu čomus

Pavisam drīz, 7.septembrī, notiks tradicionālie Bānīša svētki, kas beigsies ar balli Gulbenē. Tajā skanēs dzīvā mūzika grupas “Intriga” izpildījumā. Zem šāda nosaukuma apvienojušies seši vīri – visi pieredzējuši muzikanti: Gunārs Ozols – ģitāra, balss, Aigars Amantovs – basģitāra, balss, Ingus Matisons – sitaminstrumenti, balss, Dainis Turks – ģitāra, balss, Aivars Osis – taustiņinstrumenti, balss, Lauris Kamšs – skaņu pastiprinošo iekārtu operators.
“Intrigas” izveides iniciatīva pieder G.Ozolam. Klausoties, kā dzīvajā izpildījumā muzicē citi, sagribējās sapulcināt ap sevi jaunības dienu čomus, lai uzspēlētu sirdspriekam. Varbūt arī nekas neiznāktu, ja nerastos labvēlis – Māris Sliede no SIA “Rubate”. Firma atvēlējusi telpu, kur svētdienās muzikanti var sanākt kopā mēģinājumos. Tā pagājusi vasara. Muzikanti nav izlaiduši gandrīz nevienu svētdienu. Noteiktajā laikā un vietā viņi visi ir kopā un cītīgi mēģina. Turklāt – bez  alkohola.

Līderis – muzikants jau 40 gadus
“Mēs katrs mēdzam mūzikas laukā darboties individuāli – pa vienam, divatā vai trijatā. Tas ir mūsu hobijs līdzās maizes darbam, kas nav saistīts ar mūziku. Sanākt kopā  un spēlēt lielākā grupā it kā nav racionāli. Mēs to darām tikai prieka pēc. Nosaukumu grupai izvēlējāmies “Intriga”, jo izrādās, ka cilvēki mēdz būt neaprēķināmi. Katrs no mums mūzikai ir atdevis gadu desmitus, bet ir palicis kaut kas vēl nepateikts,” uzskata G.Ozols, kuram šogad ir radošā darba jubileja – aprit 40 gadi, kopš viņš darbojas kā muzikants.
L.Kamšs bija pats pirmais cilvēks, kuram G.Ozols uzticēja savu ideju par “Intrigas” izveidi, jo viņi abi visu laiku mūzikas laukā ir darbojušies kopā. Draugi bija uz vienu roku. L.Kamšs var darboties pie skaņu aparatūras, var arī muzicēt pie ģitāras vai taustiņinstrumentiem un dziedāt. G.Ozols uzrunāja arī A.Amantovu – mūziķi, kurš šo nodarbi jau labu laiku bija metis pie malas. “Aizsēdējies biju 20 gadus. Jau ātrāk vajadzēja atsākt muzicēt. To darot, cilvēks nejūt gadu nastu. Atkal ir uz ko tiekties un gribas arī kaut ko sasniegt. Grūti bija atsākt, bet nu jau viss notiek,” stāsta A.Amantovs. Prieks par muzicēšanu ir tik patiess, ka viņam nav žēl svētdienu, kas pavadītas mēģinājumos. Turklāt mūziķi savā starpā labi saprototies jau kopš pirmās kopmēģinājuma reizes.

Gribas, lai visiem patīk
A.Amantovs, pirms pārtrauca publiski muzicēt uz ilgāku laiku, bija to darījis 20 gadus no vietas. Viņam ir ko salīdzināt. Pats saka, ka tagad sevī jūt daudz lielāku nopietnību un atbildības sajūtu.
Agrāk pluss bija jaunības maksimālisms, tagad – dzīves pieredze. “Liekas, ka sanāk labāk. Gribas, lai tas, ko darām, visiem patiktu. Tāpēc mūsu repertuārs būs daudzpusīgs, ieskaitot autordziesmas – roks, šlāgeris,” viņš stāsta.
“Gunārs paaicināja nākt spēlēt, un es uzreiz piekritu, jo viņš ir cilvēks, ar kuru kopā kaut ko darot skaidri zinu, ka būs stabilitāte un būs arī plašs mūzikas repertuārs. Protams, ka mūzika ir jaunības aicinājums. Tam sirds padodas ātri,” saka I.Matisons. “Ar Gunāru esam pazīstami jau sen. Uzaicināja, piekritu pievienoties grupai. Tā nu mēs, vecie buki, esam satikušies zem nosaukuma “Intriga”. Man patīk, gribas, lai šis pārsteigums izdodas,” stāsta D.Turks, kurš tikai pagājušajā rudenī atgriezies mājās no Īrijas, kur peļņas darbos pavadījis piecus gadus. Tieši tur, esot tālu no mājām, viņš apzinājis vēlmi muzicēt. Par sapelnīto naudu sapircis instrumentus. Tagad noder.
“Palīdzam izdzīvot Gunāra sapni, kurš aicinājis mūs nākt kopā. Ieklausoties citam citā. Tas ir brīnišķīgi,” saka A.Osis. Viņš piebilst, ka šī ir agrāk Gulbenē populārās dzīvās mūzikas renesanse nevis komerciāla mērķa, bet idejas dēļ.