Dzirkstele.lv ARHĪVS

Skolēni Aikāgaršo šefpavāra vadībā mācās gatavot rudens dārzeņu zupas

Skolēni Aikāgaršo šefpavāra vadībā mācās gatavot rudens dārzeņu zupas

Rimi veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis 25.septembrī viesojās Gulbīšu vidusskolas 4. klasē un Tirzas pamatskolas 5. klasē, lai stāstītu par veselīgu uzturu un kopā ar jauniešiem pagatavotu gardas zupas no rudens ražas dārzeņiem – „Gulbīšu” rudens zupu un Indijas lēcu biezzupu.  Par to informē Rimi veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" koordinatore Linda Andreisone.

„Rimi veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" pavārskolas nodarbībā Tirzas pamatskolas bērni uzzināja, cik patiesībā dažādi dārzeņi aug Latvijā, kā arī to, cik garšīgi tie ir. Piemēram, līdz šim daudzi nezināja, ka selerija sakne vispār ir ēdama, tāpēc skolēni bija pārsteigti uzzinot, kā tā garšo un kādas garšas nianses piešķir ēdienam.

L.Andreisone stāsta, ka "Aikāgaršo" pavārskolas nodarbībās gatavotās skolēnu iecienītās receptes tiks apkopotas Aikāgaršo pavārgrāmatā. Iecerēts, ka to veidos teju 50 ātri pagatavojamas, vienkāršas un veselīgas brokastu, pusdienu un vakariņu receptes. Pavārgrāmatas tapšanas gaitai un aizpildīto lappušu skaitam varēs sekot līdzi ikviens mājas lapā www.rimi.lv/aikagarso, savukārt skolotāji aicināti grāmatā apkopotās receptes kopā ar Aikāgaršo šefpavāra padomiem sabalansētam uzturam izmantot kā mācību līdzekli mājturības stundām.

"Kopumā Rimi veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" bezmaksas pavārkursiem pieteikušās vairāk nekā 90 skolas no visas Latvijas. Pagājušajā mācību gadā Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis viesojās 20 skolās 15 Latvijas pilsētās. Šajā semestrī šefpavārs ar bezmaksas pavārkursiem iecerējis viesoties vēl 13 skolās visā Latvijā, nodrošinot 20 bezmaksas ēst gatavošanas nodarbības," norāda Rimi veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" koordinatore.

Gulbīšu vidusskolas 4. klases

„Gulbīšu” rudens zupa

(Iznākums: 4 porcijas)

Nepieciešams:

• Vistas šķiņķis – 2 gab.

• Burkāni – 1 gab.

• Kartupeļi – 2 gab.

• Rācenis – 1 gab.

• Selerija sakne – 1/2

• Sīpols – 1 gab.

• Ķiploks – 4 daiviņas

• Konservēti turku zirņi – 250 g

• Selection by Rimi saldētie zirņi – 300 g

• Selection by Rimi tomātu mērce – 2 ēdamk.

• Sāls un pipari – pēc garšas

• Zaļumi – pēc garšas

• Ūdens - ~1,5 l

Pagatavošanas laiks: 35 minūtes

Pagatavošana:

1. Notīri un sagriez dārzeņus

2. Sagriez vistas šķiņķīšus

3. Apcep sīpolus, pārējos dārzeņus un ķiplokus

4. Pievieno vistas šķiņķīšus un visu sautē 5 minūtes

5. Pievieno tomāta mērci

6. Pielej ūdeni. Uz lēnas uguns vāri apmēram 20 minūtes

7. Pievieno saldētos zirņus un konservētos turku zirņus. Vāri vēl 5 minūtes

8. Pēc garšas pievieno sāli un piparus

9. Pasniedz ar pārkaisītiem zaļumiem

Aikāgaršo padoms: zupai vari pievienot arī ķiploku sulu vai papildus ķiploku daiviņas. Dekorēšanai vari izmantot  arī diedzētas sēklas.


  1. Tirzas pamatskolas 5. klase
  2. Indijas lēcu biezzupa
  3. (Iznākums: 4 porcijas)

Nepieciešams:

  • Cūkgaļa – 250 g
  • Rācenis – 1 gab.
  • Selerija sakne – ½
  • Sīpols – 1 gab.
  • Burkāni – 1 gab.
  • Cukīnī – 1 gab.
  • Ķiploks – 3 daiviņas
  • Indijas dzeltenās lēcas– 160 g
  • I love Eco tomātu biezenis
  • Sāls un pipari – pēc garšas
  • Zaļumi – pēc garšas
  • Ūdens - ~1,5 l

Pagatavošanas laiks: 45 minūtes

Pagatavošana:

  1. Notīri un sagriez dārzeņus
  2. Sagriez cūkgaļu
  3. Apcep sīpolus un pievieno cūkgaļu. Cep 15 minūtes
  4. Apcep pārējos dārzeņus un ķiplokus
  5. Apceptos dārzeņus un cūkgaļu liec katlā. Pievieno lēcas
  6. Pievieno tomātu mērci, ūdeni un sautē 20 minūtes
  7. Pēc garšas pievieno sāli un piparus
  8. Pasniedz ar pārkaisītiem zaļumiem

 Aikāgaršo padoms: lai zupu būtu tumīgāka, vari pievienot arī turku zirņus.